Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rekordvolvon från 1998 såldes under torsdagen.  Bild: Nisse Brandt
Rekordvolvon från 1998 såldes under torsdagen. Bild: Nisse Brandt

Volvo 940 såld till rekordpris efter rysare på auktion

Den 24 år gamla Volvon värderades till max 140 000 kronor. Men auktionen blev en rysarbatalj och slutpriset landade på mer än det dubbla.
– Det blev oväntat högt, men så handlade det också om en modell som entusiasterna kallar för den sista riktiga Volvon, säger Nisse Brandt på auktionsfirman.

Bilen är en röd Volvo 940 Classic från 1998 som under alla år bara rullat 903 mil.

– Bilen är som i nyskick, den till med luktade ny. Under alla år har den stått i varmgarage och fram till försäljningen fanns överdragsklädsel på sätena, säger Nisse Brandt, värderingsman på Bilweb Auctions.

Värdet på bilen bedömdes ligga mellan 120 000 och 140 000 kronor.

Men i slutet av auktionen stack priset iväg rejält och slutade på 300 000 kronor efter en tuff slutstrid. Vem som till slut drog längsta strået har auktionsfirman inte gått ut med.

Bland de sista från bandet i Torslanda

Det som gör bilen speciell är att den är en av de sista av sitt slag som rullade ut från bandet hos Volvo i Torslanda. Produktionen upphörde i början av februari 1998 och den sålda bilen registrerades bara några dagar tidigare.

Modellen är den sista med bakhjulsdrift, stel bakaxel och ett motorblock i gjutjärn, lackerat i rött.

– Många entusiaster kallar 940:n för den sista riktiga Volvon, bland annat eftersom den helt konstruerades i Göteborg och bedömdes som extra stark och tålig. Att bilen som såldes är en classic med extra utrustning gjorde den inte mindre eftertraktad. Intresset var oväntat stort, säger Nisse Brandt.

Bilen såldes för ett dödsbos räkning och har haft en ägare under alla år. Från 1998 fram till 2013 rullade den 791 mil och de senaste nio åren har den årliga körsträckan varit minimal.

– Under 1 000 mil för en sådan här bil är ingenting, den har många mil kvar att ge, säger han.

Kan vara en bra investering

På frågan om äldre bilar i toppskick är en bra investering säger Nisse Brandt:

– Det kan det vara – men det är samtidigt svårt att veta. Det är till stor del en fråga om modell och hur många det finns kvar i bra skick. Det är marknaden som styr. Är intresset stort, som i fallet med den unika 940:n, kan priset dra iväg en bra bit över värderingen, säger han.

När ägaren köpte Volvon som ny hos bilhandlaren kostade den 185 000 kronor.