Visst går det bra med rött vin till fisk

Alexandra Zazzi svarar på läsarfrågor om mat och recept.

ANNONS

Hej på er kära läsare!

Tryckfelsnisse var framme vid ett recept på vindruvsmarmelad den 3 oktober, det skulle ha varit syltsocker i receptet och inte bara vanligt socker för att få den att gotta till sig. Tack Liisa och Lena för påpekande. När det gäller vattenmängden så beror det lite på hur vattniga druvorna är, man kan starta med en mindre mängd och sedan öka på om man tycker att det blir för klistrigt/torrt.

Och nu till veckans frågeskörd som håller sig kvar i druvornas värld.

Hej Alexandra!

Jag åt ett bröd i Frankrike där de hade blandat i druvskal från vintillverkningen om jag förstod franskan rätt. Ett hyfsat kompakt, smakrikt bröd som de skar i tunna skivor och rostade och som vi fick med bredbar getost på, tror jag, till förvinet. Hur som helst magiskt gott. Har du provat det? Och har du möjligen något recept på något liknande? Utanför Nantes i Bretagne.

ANNONS

Tack tack tack!!!!!!!!!

Höstkramar Lisette

Hej Lisette!

Vilken kul fråga, denna går jag lite bet på. Jag har aldrig ätit ett sådant bröd. Låter jättespännande. Jag har ätit ost som lagrats i druvskal men inte bröd. Kul. Jag kan bara spekulera i vilka mjölsorter man använt, troligen råg och vete om det var av den kompaktare typen. Det svåra är väl att hitta druvskal efter vintillverkning i Sverige men det kan man nog ”fuska sig till” genom att sjuda druvor i vin och sedan pressa och sila dem. Vätskan som blir över kanske man, i mindre mängder, kan använda i degspadet. Och nu till själva brödet. Jag skulle använda mig av mitt klassiska gjutjärnsbrödrecept, som jag har nämnt förut, jag tillagar ­brödet i en gjutjärnsgryta med lock och får ett otroligt bra resultat på de flesta brödsorter. Här är mitt grundrecept, lägg i 1 dl vindränkta druvskal och blanda om. Vem vet kära vänner, det är kanske nu det händer. Att vi skapar stordåd på Västkusten …

Så här skulle jag göra, låt gärna degen jäsa i kylskåp över natten för bästa resultat:

Ingredienser

• 0,4 l vatten, plus någon skvätt eller två till

• 1 dl vindränkta druvskal

ANNONS

• 5 dl rågsikt

• 5 dl vetemjöl special

• 2 tsk torrjäst

• 2,5 tsk salt

Gör gärna så här:

Dag 1 på kvällen:

Blanda först samman alla torra ingredienser, rör sedan i vattnet och druvskalen med en träslev. Blanda några minuter för hand. Häll ut över mjölat bakbord och vik/spänn degen ett flertal gånger. Lägg tillbaka i skålen, lägg på lock och ställ in i kylskåp 12-20 timmar.

Dag 2:

Tag ut, häll ut över mjölat bord och vik samman ytterligare 10 tal gånger. Lägg på bakduk och låt jäsa 2 timmar. Ställ in gjutjärnsgrytan med lock i ugnen på högsta värme. 250-300 grader. Se till att den stått där minst 15-20 minuter, innan du försiktigt lyfter ut grytan, tar av locket, lägger i degen (behövs inte smörjas) och lägger på locket och ställer in grytan i ugnen i 30 min, sänk då värmen till 180 grader och låt stå i ytterligare 20-25 minuter tills den fått ordentligt med färg. Tag ut, vänd ur formen och låt svalna på galler.

Själva getosten finns säkert att köpa i välsorterade mataffärer och ostaffärer. En variant är att mosa fetaost med en gaffel med en skvätt olivolja och svartpeppar och lägga på. En skiva eller flera av cocktailtomater passar troligen ypperligt till.

ANNONS

Hej Alexandra!

Kan man dricka rött vin till fisk? Är det okej numera?

Hälsar vinfantasten

Hej du vinfantast!

Det kan man absolut. Fettrika och lite köttigare fiskar kan med fördel få sällskap av ett rött vin. Tänk på att ta ett lättare och fruktigare vin, och kyl gärna ned den någon grad så att den håller runt 15–17 grader. Tag gärna lätta Italienska viner, eller någon god Pinot Noir. Det beror också på tillbehören till fisken. Lite kraftigare, mustigare tillbehör som svamp och rostade rotfrukter möter bättre upp de röda vinerna.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla mat@gp.se

ANNONS