Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Bankerna fortsätter att ha historiskt höga marginaler på bolån. Arkivbild.

Villaägarna attackerar Bolund för bolån

Bankerna fortsätter att ha historiskt höga marginaler på bolån. Nu riktar Villaägarna skarp kritik mot finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

- Per Bolund brukar vara ute en gång i kvartalet och beklaga sig men där stannar det, han gör absolut ingenting. Jag är ganska besviken, jag hade förväntat mig mer när han kom, säger Håkan Larsson, boendeekonom på intresseorganisationen Villaägarnas riksförbund.

Bakgrunden är Finansinspektionens (FI) senaste rapport som visar att bankernas marginal på bolån, det vill säga vad de tjänar på lånen, fortsätter att ligga på historiskt höga nivåer. Under det andra kvartalet var marginalen 1,73 procent, enligt FI. Senast FI redovisade marginalen, för första kvartalet, var den 1,72 procent.

Dålig konkurrens

Marginalen har successivt ökat sedan finanskrisen, då den stundtals låg nära noll. Sedan marginalerna började mätas ligger snittet på 0,95 procent, enligt Villaägarna.

- Nu är det extremt och det visar att det finns bekymmer på den här marknaden, säger Larsson.

Enligt FI beror den fortsatta ökningen av marginalerna på att bankernas finansieringskostnad minskade under kvartalet, samtidigt som utlåningsräntorna inte minskade i samma omfattning. FI skriver vidare "att utlåningsräntorna inte faller i takt med finansieringskostnaderna kan vara en indikation på att konkurrensen på bolånemarknaden är svag".

Enligt Håkan Larsson beror situationen på att de fyra storbankerna dominerar marknaden och att det är svårt för en vanlig bolånekund, utan ett stort sparkapital, att förhandla om boräntan. Villaägarna säger att den statliga banken SBAB måste användas som verktyg för att pressa räntorna.

- Det är därför man har en statlig bank och de har gått in och agerat lite prispressare på de korta räntorna men inte på de längre, där ligger de högt, säger Larsson.

Aktiva konsumenter

Från regeringshåll säger man att dagens siffror är en fortsättning på en ganska lång trend.

- Jag kan förstå att det stickor i ögonen på många bolåntagare att marginalerna stiger och stiger, säger Per Bolund (MP).

Enligt Bolund försöker regeringen och myndigheterna att ge konsumenterna bättre verktyg för att förhandla fram bättre villkor. Som exempel nämns FI:s redovisning av snitträntor och ändringen i bolånedirektivet där banker måste redovisa vad som vägs in i erbjudanden till bolånekunden.

- Men det kräver också av konsumenterna att man försöker vara aktiv och att man gör vad man kan själv för att förhandla med olika banker, säger Bolund.

Finansmarknadsministern slår ifrån sig kritiken från Villaägarna.

- Jag delar inte den. Jag tycker vi har visat att vi är aktiva och tycker att vi ställer krav just för att bankerna ska tvingas redovisa och ge bättre information till kunderna, säger Per Bolund.