Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Turister vid Stockholms stadshus. Arkivbild.

Vill se miljoner och mer samverkan för turism

Besöksnäringen växer så det knakar. I fjol skapades 11 000 nya jobb i sektorn. Men för att hålla grytan kokande behövs mer samverkan och satsningar för 400 miljoner, enligt en utredning som vill se regelförenklingar och digitalisering.

- Vi pratar inte om någon krishantering här, utan tvärtom. Vi ska boosta det som redan är bra, sade utredaren Britt Bohlin när hon lämnade över sitt alster "Ett land att besöka" till näringsminister Mikael Damberg (S).

Nytt politiskt mål

I utredningen finns 50 förslag av olika karaktär för att stärka turismen i framtiden. Utredaren vill bland annat att riksdagen antar ett nytt politiskt mål för hållbar turism och en växande besöksnäring i hela landet.

Hon ser även behov av insatser inom regelförenklingar, digitalisering, kompetensförsörjning, forskning och utbildning inom besöksnäringen. För att säkra detta föreslår hon bland annat att regeringen inrättar ett nationellt besöksnäringsforum. I bästa fall blir det i form av ett statligt bolag med privat delägande, enligt Bohlin.

- Det här är en modell som man har till exempel i Danmark som man är väldigt nöjd med där, säger hon.

Sammantaget beräknas insatserna kosta drygt 400 miljoner kronor.

När det gäller statistiken vill Bohlin utveckla dagens mätningar, där det mesta handlar om att mäta antal gästnätter. Bland annat vill hon se bättre statistiskt beslutsunderlag hos Tillväxtverket när det gäller hållbarhetstänkandet.

Får inte ställa samma fråga

Eva Östling, vd på branschföreningen Visita, välkomnar utredningen och hoppas att den kan bana vägen för mer småföretagarfokus från myndigheternas sida och regelförenklingar.

- Här handlar det om att förenkla, att göra tillvaron så att man kan fokusera på det man faktiskt ska göra, säger hon.

Hon föreslår att samma princip som redan finns i Norge införs, där myndigheter inte får ställa samma fråga som andra myndigheter redan har ställt.

- Det är en god princip, att man byter information mellan myndigheterna i stället för att företagen ska lämna samma svar 20 eller 30 gånger.