(Arkivbild)
(Arkivbild) Bild: Karl af Geijerstam

Vill se fartgräns för båttrafik i Tanum

Tomas Ferm har lämnat in ett medborgarförslag om att sänka hastigheten för båttrafik inomskärs i Tanums kommun. – Det känns verkligen som att det behöver göras något åt det.

ANNONS

Tomas Ferm i Hamburgsund rör sig mycket ute på havet. Han har upplevt allt större problem när stora båtar passerar i hög hastighet och slår upp svallvågor. Något som enligt honom drabbar småbåtar, fiskare och kanotister.

Den 15 juli skrev han ett inlägg i Hamburgsunds Klotterplank på Facebook om att hastigheten inomskärs borde sänkas. Inlägget har gillats av 150 personer och ett flertal har uttryckt sitt medhåll i kommentarerna.

Nu har han lämnat in ett medborgarförslag till Tanums kommun.

– Det var många som tyckte att det var angeläget. Det har blivit mer och mer uppenbart så som båttrafiken varit i sommar. Det känns verkligen som att det behöver göras något åt det, säger han till STNB.

ANNONS

I sitt förslag redogör han för den ökade mängden fritidsbåtar och att sjökunskapen inte alltid är på plats. För att minska riskerna för både människor och djurliv föreslår han en fartgräns på 8 knop inomskärs.

Samtidigt är han ödmjuk inför det faktum att kommunen inte kan sätta en sådan begränsning själva.

– Jag förstår att kommunen inte kan besluta om det här, men det jag vill är att kommunen ska försöka påverka de instanser som berörs.

Förslaget har lämnats vidare till kommunstyrelsen och kommer att lyftas på kommunfullmäktige den 19 september.

Kommunstyrelsens ordförande i Tanum, Liselotte Fröjd (M), vill ännu inte kommentera hur man ser på förslaget och problematiken som lyfts.

”Där [kommunfullmäktige] fattas beslut om hur frågan ska beredas och beslutas. Genom en ordentlig beredning får vi information om problematiken och vilken möjlighet kommunen har att påverka. Jag vill inte föregå beredningen av ärendet eftersom det är viktigt att få helhetsbilden först”, skriver hon i ett mejl till STNB.

ANNONS