Smittan sprids snabbare än någonsin med omikronvarianten av coronaviruset (Arkivbild).
Smittan sprids snabbare än någonsin med omikronvarianten av coronaviruset (Arkivbild). Bild: Anders Ylander

Vill lätta på norska coronarestriktioner

Flera miljoner norrmän kan bli smittade av omikronvarianten de kommande månaderna, och uppåt 13 000 kan komma att behöva sjukvård. Norska FHI rekommenderar nu att de flesta coronarestriktionerna i landet trappas ner, skriver NRK.

ANNONS
LocationNorge||

Norge är inne i en våg av omikronsmitta, skriver norska Folkehelseinstituttet (FHI) i sin senaste riskutvärdering. Myndigheten rekommenderar ändå att trappa ned på de flesta coronarestriktioner, skriver NRK.

– Vi säger att det nu finns anledning att lätta på restriktionerna och göra det inom loppet av en kort tid, och att det måste göras en avvägning av vilka risker man vill ta för hur stor belastningen kan bli på sjukhus, kommunhälsovård och samhället i övrigt, säger FHI-direktören Camilla Stoltenberg till NRK.

Myndigheten ser framför sig att smittotoppen i Norge kommer att nås under andra halvan av februari och början av mars.

ANNONS

Som mest kan då mellan 40 000 och 125 000 personer bli smittade per dag, och sammanlagt beräknas mellan 3 och 4 miljoner bli smittade före juni, enligt FHI.

– Sjukvården och andra viktiga funktioner i samhället måste göra upp planer för att hantera fler patienter och större sjukfrånvaro, säger Camilla Stoltenberg till NRK.

FHI pekar på att omikronvarianten av coronaviruset sprider sig så snabbt att det kommer att kräva väldigt starka åtgärder under lång tid för att bromsa smittvågen.

Eftersom vaccinationsprogrammet är så gott som genomfört och många har tagit en tredje vaccindos, kan det vara bättre att bli smittad nu än senare, skriver myndigheten.

– Situationen i Norge är att vi har en befolkning som nyligen har fått tredje dosen och har ett gott skydd mot sjukdom och sjukhusinläggning. Det är bättre att bli smittad när man är i den situationen än senare när vaccineffekten går ned, säger Camilla Stoltenberg till NRK.

I Danmark räknas covid-19 inte längre som en samhällsfarlig sjukdom och från den 1 februari kommer alla restriktioner i det danska samhället att tas bort. Men inresereglerna kommer att vara i några veckor till.

ANNONS