Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot från Värmland, vill utverka ett undantag i de hårda norska gränsrestriktionerna. Bild: Riksdagen, Thomas Bennelind
Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot från Värmland, vill utverka ett undantag i de hårda norska gränsrestriktionerna. Bild: Riksdagen, Thomas Bennelind

Vill ha undantag i de norska gränsreglerna till jul

Riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) vill få till ett undantag så att familjemedlemmar på svenska och norska sidan gränsen kan träffas över julhelgen.

I mars införde Norge hårda gränsrestriktioner till följd av coronapandemin. Många med familjemedlemmar på andra sidan gränsen har knappt kunnat träffas under denna period. Ensamhet och psykisk ohälsa är ett tillstånd som ställs på sin spets inför tanken på att inte ens under säkra förhållanden kunna fira jul med de närmaste.

- Vid sidan av ensamhet står människor med pressade situationer från företag som går omkull, uppsägningar och oro inför framtiden. Pandemins följder i form av psykisk ohälsa kan bli större än själva sjukdomen, säger Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot från Värmland, i en kommentar.

Kjell-Arne Ottosson har ställt en skriftlig fråga till ministern Anna Hallberg (S) som ansvarar för nordiska frågor: ”Tänker statsrådet ta något initiativ för att tillsammans med den norska regeringen få en tillfälligt öppnad gräns så att närmaste familjer kan mötas under julhelgen?”

- Jag vill med min fråga söka möjligheter att vi kan utverka en tillfällig lösning för julhelgen så att familjer kan mötas under säkra former. När jag talar med mina norska kolleger från deras regering möter jag ett intresse för detta, säger Kjell-Arne Ottosson.

Frågan kommer att tas upp i riksdagen och ska besvaras av Anna Hallberg.