Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bristyrke. NU-sjukvården behöver fler sjuksköterskor och hoppas kunna rekrytera från Norge.

Vill ha tillbaka personal från Norge

Bristen på sjuksköterskor är fortfarande ett problem för NU-sjukvården. Nu vänder man sig till Norge i hopp om att kunna locka personal.

Med en rekryteringsannons skriven på norska och som delats på facebook hoppas NU-sjukvården hitta ny personal från grannen i väster. Men språket till trots är det inte främst norska sjuksköterskor man försöker locka.

– I första hand är det svenskar som jobbat i Norge och som vill komma tillbaka vi tänker på. Det har varit ett känt faktum de senaste åren att många svenskar, bland annat vårdpersonal, har börjat jobba i Norge. Men det senaste har det inte varit så mycket, och nu ser vi att personal kommer tillbaka till oss, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården.

Hur kommer det sig tror du?

– Det är flera orsaker. Först att valutaskillnaden inte är lika förmånlig som den var för ett par år sedan. Det andra är att man invigde ett nytt sjukhus i Sarpsborg för ett drygt år sedan. Det var många som lockades av nyhetens behag då, men som inte av olika anledningar inte vill vara kvar.

Hur ska NU-sjukvården konkurrera med de norska lönerna?

– Löneläget i Norge är fortfarande mycket högre i Norge än Sverige, men eftersom valutorna har närmat sig så är skillnaderna trots allt mindre. Men sen när vi frågar personal som slutar varför så är det sällan pengarna det handlar om. Bristen till tid på kompetensutveckling är något man har saknat. Och att arbetsbelastningen är för hög när man inte har tid att hämta andan.

På grund av detta gör man ett försök på ortopedavdelningen på Näl – där anställda ska jobba 80 procent med patienter. Övriga 20 procent är schemalagd tid för bland annat kompetensutveckling och egen reflektion. Det är just till ortopedakuten på Näl som man söker sjuksköterskor i det här läget, även om behovet finns i hela NU-sjukvården.

– Det rör sig om två avdelningar där vi idag har inne många sjuksköterskor som bemanningspersonal, vi önskar bemanna med fast personal i stället. Ett 20-tal tjänster skulle vi kunna ta emot.