Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
VARSAMT SOLANDE. Svenskarna skyddar sig bättre i solen och tar fler pauser i skuggan.

Vi skyddar oss bättre i solen

Enligt en undersökning av Strålsäkerhetsmyndigheten skyddar svenskarna sig bättre i solen än tidigare. Över hälften av undersökningens deltagare uppger att de tar pauser i solandet.

Strålsäkerhetsmyndigheten undersökte svenskarnas solvanor tidigare i vår och 2 600 svenskar deltog.

– Folk uppgav att de solar mindre nu än vad de uppgav i en undersökning för fem år sedan, säger David Persson, pressansvarig på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Han menar att hudcancern ökar hela tiden och att det är viktigt att få folk att uppmärksamma riskerna som finns med att sola.

– Ju känsligare hud man har desto viktigare är det att ta pauser från solen och använda solskydd, menar David Persson.

Han säger att det är speciellt viktigt att tänka på att ta det lugnt i början av sommaren när huden fortfarande är ovan vid sol.

Strålsäkerhetsmyndigheten har listat de vanligaste ställena att bränna sig på. Det vanligaste stället för svenskar boende i Västra Götaland är på en badplats utomlands, därefter kommer på en badplats i Sverige och på tredje plats listas hemma i trädgården.

David Persson menar att det bästa man kan göra för att skydda sig från solen är att ta pauser under de starkaste soltimmarna och att använda solskyddsmedel och täckande kläder.

– Mellan elva och tre är solen som starkast, då är det viktigt att vara försiktig, menar David Persson.

Om man bränner sig är det viktigt att tänka på att låta huden vila och inte gå ut i solen direkt igen, tillägger han.

Vid Holkedalsbadet i Strömstad njuter många av ledigheten och solen. En av dem är Mattias Johansson. Han säger att han borde smörja sig mer än vad han gör. Att inte smörja sig har blivit något av en dålig vana. Intill honom ligger Frida Larsson och njuter av solen. 

- Det är viktigt att smörja in sig, jag smörjer mig mest i ansiktet och på axlarna, berättar hon.