Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Håkansson, chefredaktör för Strömstads Tidning.
Gunilla Håkansson, chefredaktör för Strömstads Tidning.

Vi behöver friska vindar i norra Bohuslän

Så har vi alltid gjort och därför ska vi fortsätta på samma sätt. Det är ett argument vi känner igen, men det är inte särskilt övertygande oavsett hur ofta det upprepas.

Nu är tiden inne för att i stället tänka i nya banor i Strömstad. Och det görs det redan – i många olika branscher tänker man om och tänker nytt.

I den spännande serien Blå näringar här i Strömstads Tidning får vi höra om den på många sätt kreativa marina branschen. Kan odlade räkor, jätteostron eller landodlad lax komma att bli en självklar del av fiskenäringen inom kort? Restaurangbranschen går i bräschen med ökat intresse för tång och alger på menyn – och privatkunderna har börjat följa efter.

LÄS MER: Nordic Seafarm: "Vi vill bli störst i Europa på tång"

LÄS MER: Hon satte tång på menyn – nu kommer en bok

Nya, skonsammare fångstmetoder för till exempel räkor kanske kan bli intressant i framtiden: fånga räkor med bur, att använda ristar som sållar bort småräkor som Janne Hellberg på båten Eros (Resö) har varit med och tagit fram eller rent av svävande trålar som skonar bottnarna? De sistnämnda testas nu för att fiska plattfisk i Östersjön. Även om en och annan fiskare inte är så förändringsbenägen så finns det andra som nyfiket försöker spana in i framtiden. Att våga testa nytt är modigt och nödvändigt.

LÄS MER: Sorterande rist etablerad – försök med flygande trål

För att hjälpa och stötta personer med idéer som kan ge jobb i kristiderna har ett omställningskontor nu öppnats. Projektledaren Anja Sonerud berättar om hur de kan hjälpa till att stödja de som vill ställa om, starta nytt, ta över eller flytta hit sina verksamheter. Hon menar också att företagarna gör bäst i att inte helt slappna av när gränsen väl öppnar igen. Handeln kan försvinna eller gå över till norska sidan igen – pandemier, lagar, skatter kan ändra förutsättningarna snabbt. ”Det kan hända igen. Hur gör vi för att stå på en stabilare plattform?” säger Anja Sonerud.

LÄS MER: "En kris kan också innebära möjligheter"

En förutsättning för en stabil plattform är förstås att rätt kompetens finns i staden. Och då behövs utbildning. Den pågående krisen har också gett Strömstadsborna en unik möjlighet till vidareutbildning. Vuxenskolan erbjuder i höst en högskoleförberedande linje som (om man klarar utbildningen) ger platsgaranti på flera av högskolans yrkesutbildningar. Fantastiskt roligt, en chans som jag hoppas att många tar!

Det blåser friska vindar i norra Bohuslän inom både näringsliv och skola. Och då är det som det ska vara!

LÄS MER: Ny chans i Strömstad till garanterad plats på Högskolan Väst