Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Anders Ekström, Kristdemokraterna i Strömstad.

VG-regionen är elefanten i rummet

Elefanten i rummet – vårt landsting – Västra Götalandsregionen, en reflektion med anledning av förra veckans artikel i Strömstads Tidning: Regionen hoppas på Norgeavtal, skriver kristdemokraternas Anders Ekström, i en insändare.

Har ni sett SVT-programmet Den svenska välfärden? Om inte leta upp det och titta.

Vår elefant är vårt landsting, VG-regionen med 1.100 politiker och med mer än 55.000 anställda, där antalet administratörer och chefer är fler än antalet läkare.

Den 18 december 2017 presenterade ett antal regionpolitiker från olika styrelser och nämnder ”Förbättrat akut omhändertagande i Norra Bohuslän”.

I pressmeddelandet anges ”Målet i detta arbete har varit att finna en akutnivå vid sidan av sjukhusens akutmottagningar...”, vidare: ”... att detta skall lösas genom dialog mellan regionala och kommunala företrädare i berörda kommuner.”

Var står vi idag? Fortfarande utan en närakut i Strömstad där det finns mer än 6.000 kvadratmeter tomma sjukhuslokaler i vårt, regionens, sjukhus, där det finns röntgen, där det fortfarande finns dialysutrustning.

Nu sommaren 2018 skall regionens administratörer och politiker utreda "Vad är en närakut?" och "Behövs det röntgen?", i arbetsgrupper och utredningar med administratörer och politiker.

Avtal/överenskommelse om ”närakut/nära vård/Legevakt i Halden” för oss i Strömstad har diskuterats och kommenterats av regionpolitiker och administratörer sedan sommaren 2016, när politikerna hade beslutat att stänga nattjouren i Strömstad.

Nu två år senare - ”Regionens hoppas på Norgeavtal” - god morgon och välkommen till verkligheten!

30 procent av vara kommunalskattepengar går till VG-regionen. Vi som bor i Strömstad och betalar kommunalskatt bidrar med ca 300 miljoner kronor till regionen. Vad får vi för dessa pengar?

Ett landstings lagstadgade uppgifter är hälso- och sjukvård, tandvård och kollektivtrafik.

Som region kan man ingå, frivilligt, i till exempel kultur-, utbildning-, -turism och regional utveckling.

Frivilliga uppgifter och kostnader skall och bör komma efter att politikerna uppfyllt de lagstadgade uppgifterna som sjuk- och hälsovård. Vårt landsting, VG-regionen, kostar mer än 62 miljarder kronor per år och har mer än 55.000 anställda. Av de 62 miljarderna går mellan 70 och 75 procent till hälso- och sjukvård. Mer än 1 miljard går till opera, symfoniorkester, filmbolag, teatrar och så vidare.

Som jämförelse, Region Halland lägger 84 procent på vården, Stockholms läns landsting kostar cirka 80 miljarder och har 45.000 anställda.

Stockholms landsting har under 2017/2018 öppnat minst 10 närakuter för att avlasta sjukhusens akutavdelningar, här finns också Norrtäljemodellen, sjukhuset i Norrtälje som drivs av Norrtälje kommun och landstinget tillsammans.

VG-regionen har efter sitt fullmäktigebeslut den 17 maj 2017 om den nära vården, närakuter, endast öppnat en närakut, på Östra sjukhuset i Göteborg och nu skall tydligen detta utredas igen, vad en närakut är.

Det finns ett protokoll per 2016-09-22 från ett seminarium i regionen där högsta sjukhusadministrationen, politiker och statens utredare Göran Stiernstedt deltog. Detta var sedan utgångspunkten för fullmäktigebeslutet den 17 maj 2017.

Nu skall man tydligen utreda frågan igen, vad är en närakut. Det finns idag minst 2 statliga utredningar om detta, Stiernstedt 2016 och Nergårdh 2018.

Anders Ekström, Kristdemokraterna.