Halden.
Halden. Bild: Ulf Blomgren

Vevelstad: "Mottagit många förfrågningar"

Roar Vevelstad, kommundirektör i Halden, menar att invånare och företag vid gränskommunerna hämmas av Norges gränsrestriktioner och karantänsbestämmelser. Nu vädjar han till Helsedirektoratet om att se över möjligheterna för undantagsregler gällande resor över riksgränsen.

ANNONS
|

Sedan den 15 maj införde Norges regering nya regler för in- och utresor. Personer som passerat landsgränsen och återvänder ska enligt lag sitta i karantän under minst tio dagar. Beslutet gäller fram till den 20 augusti.

Haldens kommundirektör Roar Vevelstad har uttalat sig om reglerna i Halden Arbeiderblad, som han i synnerhet tycker slår hårt mot Halden-invånarnas livsföring i städer som Strömstad.

"För många av Haldens invånare är livet tätt sammanbundet och påverkbart av möjligheten till att fritt kunna resa över riksgränsen in till gränskommunerna på den svenska sidan, både i jobbsammanhang och privat", säger han till tidningen.

ANNONS

Roar Vevelstad har skrivit brev till Helsedirektoratet, den norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, om sin syn på situationens påverkan för näringsliv och privatpersoner.

Han svarar bland annat på tidningens fråga om vad undantagsreglerna kan komma att betyda för invånarna i Halden.

"Vi har mottagit många förfrågningar kopplat till detta, och då tänker vi att många invånare funderar mycket på det".

Innan den 15 juni kommer Norges regering att meddela om nya regler gällande gräns- och reserestriktioner till andra länder i norden.

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS