Tisdagen den 7 december 1937 är inte en vanlig morgon. I Strömstads Tidning läses huvudrubriken"Ruskigt mord i staden under helgen".
Och dagen innan har ryktena redan börjat att vandra runt.
Mordoffret är 32-årige Fritiof Svensson, kolutkörare på firman Nycander på Torskholmen, som är inkvarterad i en ungkarlslägenhet på loftet i en byggnad intill Strandells villa på Odelsberg i Strömstad.
Det är också där på loftet som arbetskamraten, som åktdit för att väcka Frithiof Svensson när denne inte dykt upp på sitt jobb på måndag morgon, snubblar över den livlösa kroppen som ligger utsträckt över köksgolvet med ansiktet neråt i en blodpöl runt sig.
Att det är mord går inte att ta miste på.
Den lokala poliskåren tillkallas, men först på plats är provinsialläkaren Gunnar Hegardt:
”Under de första åren jag var i Strömstad blev jag av polisen kallad till Strandells sommarvilla i Odelsberg. I ett vindsrum låg en man på golvet med ett yxhugg i huvudet. Stort gapande sår och en blodpöl på golvet. Jag var först på platsen. Så småningom kom poliserna. Det var den enda nyss mördade människa jag sett. Gjorde ett tragiskt, nästan overkligt intryck. Min första tanke var kanske lite egendomlig – nämligen meningslösheten.”, skriver Hegardt i sina anteckningar han kallar för glimtar, som vi publicerar med dottern Gunillas medgivande.
De flesta jag har hört berätta om Fritiof säger att det var en hygglig grabb.
I Strömstads museums bibliotek breder lokalhistorikern Ulf Hansson ut ett par bilder intill kaffekopparna och kakburkarna på fikabordet. Flera av bilderna föreställer Strandells numera rivna villa och byggnaden bredvid.
Ulf berättar om hur det påstods spöka i huset när han själv var liten. Det var inte ovanligt att barn sprang förbi huset på väg hem. Som barn besökte han det som många år tidigare varit en brutal mordplats.
– Det var spännande att någon hade blivit dödad där, säger han.
Två svartvita bilder han lagt fram sticker ut. Det ena visar några människor som bär den mördade Frithiof Svenssons kista genom stadsparken efter begravningen. Det andra är ett fotografi av två polismän som står framför den snöklädda byggnaden där Fritiof Svensson blev mördad.
– De flesta jag har hört berätta om Fritiof säger att det var en hygglig grabb. Han jobbade och slet som alla andra. I och med att det är en liten stad och på grund av hans jobb kände de flesta till honom. När jag var liten pratade jag med den gamle vaktmästaren på Odelsberg och frågade om Fritiof, säger Ulf Hansson och pausar upp.
– Farbrorn höll nästan på att börja gråta och sa det hade varit en käck och trevlig pojk, säger Ulf Hansson.
– Jag tror inte Fritiof hade några fiender i stan, fortsätter han.
Motivet tros snarare vara av en annan natur. Det finns indikationer på att det rör sig om ett rån som urartat. För Fritiof Svensson hade pengar. Efter att han hade avslutat sitt arbete på lördagseftermiddagen tillhandahöll han en stor kolkassa för firman Nycander om närmare 300-400 kronor. Samtidigt ska rykten och tidningar vid tiden efter mordet ha rapporterat om en tipsvinst om cirka 300 kronor. Men enligt Ulf Hansson ska polisen ha kontaktat alla spelställen med omnejd som intygat att ingen vinst delats ut.
Det fanns väl inga skumraskfigurer i det där gänget
Mordet tros vara begånget lördag kväll, men kan enligt provinsialläkare Gunnar Hegardt mycket väl ha ägt rum på söndagen. Den sista gången Frithiof Svensson syntes till var däremot lördag eftermiddag.
Olika teorier börjar florera om vad den mördade haft för sig på lördagskvällen.Den ena är att han förmodligen skrev ett brev till sin syster när han fick ett oväntatbesök av mördaren, då brevet hittats med ett abrupt slut. Det andra är att Fritiof Svensson, som ska ha varit en kortspelare, ska ha blivit ihjälslagen av någon ur sitt kortspelargäng efter ett parti samma kväll.
Den senare teorin kunde senare avfärdas av utredningen. Oftast handlade det om småpengar i speljuntan även om det ryktades om större summor och samtliga ur kompisgänget visade sig ha alibi.
– Polisen hade god kännedom om folk och det fanns väl inga skumraskfigurer i det där gänget, säger Ulf Hansson.
Mordscenen var stökig. Allting var i oordning. Möbler hade rubbats, en spann hade välts omkull. Mycket tyder på strid men mördaren gav flera kraftiga hugg i bakhuvudet på Fritiof, troligtvis med en yxa, ett mordvapen som däremot aldrig hittats, som föranleder Fritiofs brutala död.
– Det har varit fight. De har sprungit ut i köket. Det står att Fritiof har beväpnat sig med kniv och att de jagat runt i rummet för det var blodstänk överallt, säger Ulf Hansson.
Trots pengamotivet tros mördaren inte ha fått med sig någonting. Kolkassan hittades senare vid polisens genomsökning. Några veckor senare fann man även offrets plånbok, dold under en vaxduk på en hylla, innehållande 160 kronor.
Man misstänker ändå rånmord, trots att mördaren inte fick med sig något?
– Anledningen är att huset var genomsökt. Lådor och dörrar var öppna och saker och ting var nedvräkt från bokhyllan och någon hade rotat, men det var en slarvig genomgång, säger Ulf Hansson.
Det här spred också en skräck i samhället. Folk vågade inte gå ut på nätterna.
Rånmordet i Strömstad blir uppmärksammat i hela riket. Strömstads TidningNorra Bohuslän, Bohusläningen och Göteborgs-Posten bevakar det benhårt, och strax efter mordet var det även riksnyheter.
Smaalenenes Amtstidende från Fredrikshald som spekulerar i kortspelsteorin. Bild: Pontus Johansson.
Förutom att statspolisen från Stockholm och kriminalpoliser från Göteborg kom upp till Strömstad och gjorde ledde utredningen blev intresset stort när landsfogden G. Von Sydow avbröt sin tjänstledighet för att personligen överta spaningen efter mördaren.
– Fler än hundra personer i Bohuslän förhördes angående mordet. Landsfogden själv intresserade sig och ställde sig till förfogande vid utredningen. Det var ett jätteintresse, säger Ulf Hansson.
Varför?
– Det skedde inte så många mord i Sverige. Speciellt inte här. Det här spred också en skräck i samhället. Folk vågade inte gå ut på nätterna. Det värsta var att man visste ju inte vem mördaren var. Man satte till allt för få en snabb lösning på det här.
När man började förhöra honom visste han inte vad Odelsberg var och kunde inte ens peka ut Strömstad på en karta.
En artikel, undertecknad av en korrespondent från Dagens Nyheter, daterad den 11 december 1937, fem dagar efter att Fritiof Svensson hittats mördad, intygar att det fanns en utbredd skräck i samhället:
“Allmänheten i orten lever i spänd förväntan att få budskap om att mördaren anträffats och fasttagits, och en massa rykten äro i omlopp. Än den ene, än den andre utpekas såsom gärningsman. Polisen har nu arbetat praktiskt taget natt och dag sedan måndagskvällen”, skriver reportern.
Mordet som röner stor uppmärksamhet får människor att börja erkänna.
– I Göteborg gick det in en gubbe och erkände mordet. Men när man började förhöra honom visste han inte vad Odelsberg var och kunde inte ens peka ut Strömstad på en karta. Det visade sig att han var uppenbart sinnessjuk, säger Ulf Hansson.
Ulf Hansson tror att schismen mellan landsortspolisen och statspolisen är en del i att mordet aldrig klaras upp.
Många misstänkta stryks bort, en efter en, och Strömstadspolisen bestämmer sig för vem mördaren är. Den person som också pressen, ibland med namn, ibland utan, ofta angav som den huvudmisstänkte.
– Det dröjde inte länge innan de hade klurat ut ett scenario. Det fanns väl kanske tre. Men ett stack ut. Och det var R.S. De var övertygade, säger Ulf Hansson.
Finns det egentligen någon bevisning mot honom?
– Som jag förstår det har man inte hittat någonting. Det finns en intervju från 60-talet, när mordet blir preskriberat, med gamla poliser i stan, och de säger att mordet är praktiskt taget löst men att: ”Vi hade bara problemet att vår misstänkt begick självmord”, men de säger inget namn, säger Ulf Hansson.
Den huvudmisstänkta R. S. var arbetskamrat till Fritiof. Han beskrivs leva i armod med sin familj. Och det är inte omöjligt att han kände till kassan och sedan försökte sig på ett rån som urartade. Dessa indicier leder allas blickar mot R. S. även om nya misstänkta fortsätter dyka upp genom tips.
Bara tre månaderefter mordet hänger sig R. S i kolgården på Nycanders under middagsrasten. Då fortfarande med misstankarna mot sig från den lokala polisen, och med stor sannolikhet också kollegor och övriga ortsbefolkningens blickar på sig och sin familj. Men om hans handlande berodde på ånger, skammen familjen ådragit sig genom ryktet eller något annat får vi nog aldrig svar på.
Han och Fritiof Svenssons öde förblir en gåta.
En man är skördad
i arbetets år,
vem är som ödet förstår?
Det leker med oss.
Att knota mot den viljekloss
till intet kan båta.
Allt är en gåta.
– Utdrag ur dikten Till Fritjof Svenssons minne införd i Strömstads TidningNorra Bohuslän, signerat A.G.