Volvo Cars vd Jim Rowan meddelar idag att bolaget säger upp 1 300 tjänstemän i Sverige då bolaget behöver spara på kostnaderna.
Volvo Cars vd Jim Rowan meddelar idag att bolaget säger upp 1 300 tjänstemän i Sverige då bolaget behöver spara på kostnaderna. Bild: Mia Höglund

Volvo Cars säger upp 1 300 personer i Sverige

Volvo Cars minskar organisationen med 1 300 personer på tjänstemannasidan i Sverige. Samtidigt börjar man se över organisationen globalt. – Det är en ledsam och jobbig situation för oss. Inte minst med tanke på att företaget gjorde en vinst på 6 miljarder under första kvartalet. Och så kommer detta, säger Jörgen Olsson, klubbordförande på Unionen på Volvo Cars.

ANNONS
|

I den senaste kvartalsrapporten talade Volvo Cars om effektiviseringsåtgärder. Nu meddelar bolaget att man vidtar besparingar, med 1 300 tjänster i Sverige. . Det handlar om att omstrukturera bolaget med fokus på hur man jobbar med nästa generations bilar, enligt bolaget. 2030 ska bolaget vara en ren elbilsproducent. Volvo Cars har meddelat att man lagt ett varsel till Arbetsförmedlingen.

– Vi är ett företag med en jättetydlig strategi som bygger på fullt elektriska bilar, det bygger på en kommersiell omställning med nya modeller där vi också jobbar med ny teknologi och mjukvara. Vi ser nu över hur vi bäst organiserar oss, säger Hanna Fager, global HR-chef på Volvo Cars.

ANNONS

– Vi är i ett läge där vi behöver jobba i vår organisation med att bli mer effektiva och sänka kostnaderna för vår organisation. Det sätt vi gör det på är att säkerställa att vi har rätt kompetens.

Merparten jobbar i Göteborg

Hon konstaterar att majoriteten av tjänstemännen i Sverige jobbar i Göteborg, även om man har anställda i till exempel Lund, Stockholm och Olofström också.

1 100 av de uppsagda kommer man att minska inom den globala verksamheten, genom moderbolaget Volvo Personvagnar AB. Ytterligare 200 personer kommer att få gå från andra verksamheter i Sverige. Dessutom kommer Volvo Cars att effektivisera ytterligare i den globala organisationen.

– Vi kommer relativt snart att veta hur vi kommer att ta oss an den här utmaningen och bygga en mer effektiv organisation. Och att vi också kommer att veta vilka medarbetare, konsulter och köpta tjänster vi kommer att behöva se över för att faktiskt nå en lägre kostnadsbas, säger Hanna Fager.

– Hur det kommer att se ut globalt kommer vi att veta om några veckor.

Volvo Cars uppger att man förhandlat med facket om att man lagt varslet. Under pandemin 2020 varslade man också 1 300 tjänstemän, då slutade det med att 650 fick gå, majoriteten slutade frivilligt.

ANNONS

– Vi tror att vi även denna gång tillsammans med våra fackliga representanter kommer att vilja jobba med en hög grad av frivillighet för de kompetensgrupper vi har identifierat, säger Hanna Fager.

Exakt vilka dessa grupper det är vill hon inte gå in på närmare. Volvo Cars vd konstaterar att omvärldskrisen och konkurrens från andra märken är bidragande orsaker till behovet av att minska kostnaderna.

Tuff konkurrens och höga råmaterialpriser

– Kostnadsåtgärderna vi påbörjade förra året har börjat ge resultat inom nyckelområden, som materialkostnader. Men, det står klart att mer måste göras. Ekonomiska motvindar, ökade råmaterialpriser och ökade konkurrens kommer troligen att utgöra en utmaning för vår industri under en tid, säger Volvo Cars vd Jim Rowan i en kommentar.

Att neddragningarna skulle komma just nu kom som en överraskning för Unionens medlemmar.

– Det var oväntat i det här läget, med tanke på att vi har en bra försäljning och har ökat med tio procent jämfört med april förra året. Shit, vad hände här? Den såg vi inte komma riktigt, säger Jörgen Olsson, klubbordförande för Unionen på Volvo Cars.

De 1 300 tillsvidareanställda som kommer att varslas utgör 6 procent av de totala anställda tjänstemännen i Sverige.

– De man vill göra nu är neddragningar inför framtiden för att vi ska bli mer kostnadseffektiva och konkurrenskraftiga framåt, säger Jörgen Olsson.

ANNONS

De fackliga förhandlingarna kommer att inledas på måndag nästa vecka. Och från Unionens sida kommer man att hävda ”sist in först ut”.

– Men sedan kommer det också att handla om kvalifikationer. Men vi kommer att titta på antalet konsulter och köptjänster, vi kommer givetvis att utmana företaget om detta, säger Jörgen Olsson.

Många konsulter i bolaget

För närvarande finns det cirka 2 500 konsulter som arbetar inne på Volvo Cars, enligt Unionen.

Volvo Cars vd uppger att man behöver fortsätta investera i elektrifiering.

– Vi kommer fortsätta att investera i kompetens, teknologier och verktyg som är nödvändiga för att skapa säker och hållbar mobilitet för våra kunder, säger han i en kommentar.

Volvo Cars aktie har varit pressad delvis som en följd av ägandet i elbilsmärket Polestar, som kostar mycket att etablera som ett nytt märke. Sedan Tesla de senaste månaderna har börjat sänka priserna på flera bilar har analytiker varit bekymrade över lönsamheten för de nya elbilarna. Dessutom har priserna på litium, som används i batterierna, varit höga. Vid senaste kvartalsrapporten meddelade ledningen att råmaterialpriset var högt men ändå på väg ned.

Även i april 2020, under pandemin, gick Volvo Cars ut med att man varslade 1 300 tjänstemän och konsulter. Där slutade varslet med att 650 fick gå och där 90 procent lämnade frivilligt.

ANNONS
ANNONS