En man som kandiderar för Sverigedemokraterna till kommunvalet i Göteborg och regionvalet i Västra Götaland ska ha nazistkopplingar, enligt en ny rapport från Acta Publica.
En man som kandiderar för Sverigedemokraterna till kommunvalet i Göteborg och regionvalet i Västra Götaland ska ha nazistkopplingar, enligt en ny rapport från Acta Publica. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Västsvensk SD-politiker marscherade med nazister

En man som kandiderar för Sverigedemokraterna i kommunvalet i Göteborg och regionvalet i Västra Götaland ska ha nazistkopplingar, enligt en ny rapport från Acta Publica.

ANNONS
|

Kartläggningen från Acta Pubclia visar att 289 kandidater till årets val har gett uttryck för nazism eller rasism. 214 av dessa förekommer på Sverigedemokraternas listor.

Bland dessa finns en man som kandiderar både till kommunvalet och regionvalet för Sverigedemokraternas räkning. Men enligt kartläggningen, som Expressen hänvisar till, ska mannen ha ägnat sig åt aktivism för nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

Enligt Expressen har han deltagit i flera demonstrationer som har anordnats av nazistorganisationen, bland annat under 2017 och 2018.

SD-kandidaten från Göteborg har också skrivit på sajten Nordfront han ser fram emot att träda in i den ”parlamentariska grenen” och att han ser NMR som ”spjutet och skölden mot en fientlig sfär av rödingar och globalist-zionistlakejer”, enligt Expressen.

ANNONS

På den ryska sociala medier-plattformen VK har han bland annat skrivit att ”negrer och araber” har låg IQ och samtidigt menar han att revolution är det enda sättet att säkra ”framtiden för vita barn”. Där ska han också ha delat antisemitiska bilder samt delat hyllat Adolf Hitler flera gånger.

Mannen förekommer också på SD:s lokala kampanj inför valet, enligt Expressen.

Har sagt upp medlemskapet

Enligt Pernilla Börjesson, ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg, avsade sig mannen sitt medlemskap och kandidatur för bara någon vecka sedan.

– Vi visste inte om det här. Hade vi vetat hade han aldrig fått kandidera, eller ens bli medlem för den delen, säger hon.

Själva bakgrundskontrollen av nya kandidater som ställer upp i valet görs av Sverigedemokraternas riksorganisation. Enligt Börjesson handlar det bland annat om en kontroll om personen förekommer i belastningsregistret samt har skulder hos Kronofogden.

Man kontrollerar inte personens sociala medier eller tidigare politiskt engagemang?

– Det är valberednings uppdrag att göra det i så fall.

Vad fick du själv för intryck av honom?

– Jag har inte träffat honom så mycket. Det jag har sett över en kaffe så verkade det vara en normal kille, men nu känner man sig lite förd bakom ljuset. Det är ju rätt svårt att hålla koll på alla människor när det är hundra personer som vill kandidera.

ANNONS

”Man blir nedslagen”

Pernilla Börjesson vill understryka att det som framkommit är förkastligt och inget som SD står för.

Många kritiker kommer nog peka på att den här typen av händelser just verkar drabba ert parti mer än andra. Varför är det så?

– Ja, vad ska man tänka om det. Det är svårt att säga något om. Jag blir upprörd. När man är distriktsordförande som jag och lägger minst 60-70 timmar i veckan på arbetet så är det extremt frustrerande och upprörande att behövas dras med det här.

– För mig är det här hela mitt liv och den här personen förstör inte bara för mig, utan alla vi som brinner för det här och vill göra rätt för Sverige. Man blir nedslagen.

ANNONS