Västra Götalandsregionen skjuter till 25 miljoner till förlossningsvården. Av de pengarna tilldelas Nu-sjukvården drygt 4,2 miljoner.
Västra Götalandsregionen skjuter till 25 miljoner till förlossningsvården. Av de pengarna tilldelas Nu-sjukvården drygt 4,2 miljoner. Bild: Andreas Olsson

Västra Götalandsregionen satsar på förlossningsvården – skjuter till 25 miljoner

Västra Götalandsregionen skjuter till 25 miljoner till förlossningsvården för att nå målet om en barnmorska per födande, skriver regionen i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Under tisdagsförmiddagen meddelade Västra Götalandsregionen att de skjuter till 25 miljoner till förlossningsvården under 2023. Målet med satsningen är att nå målet om en barnmorska per födande i aktiv förlossning.

”Alla kvinnor ska kunna känna sig trygga med att få det stöd de behöver under sin förlossning, så ser det tyvärr inte ut i dag. Därför genomför vi nu en stor satsning för att öka bemanningen och förbättra barnmorskornas arbetsmiljö”, säger My Alnebratt (S), ordförande i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Christian Sandberg är huvudskyddsombud för Vårdförbundet inom Nu-sjukvården. Han är positiv till regionens satsning, men menar samtidigt att det kanske inte löser de problem som finns inom förlossningsvården.

ANNONS

– Det här en jättebra åtgärd, det är ett steg i rätt riktning och något som vi från fackligt håll ansökt om under flera år. Sen är det svårt att säga om det är tillräckligt, säger Christian Sandberg.

Han pekar bland annat på den ansträngda bemanningssituationen inom förlossningsvården. Inte minst på sommaren.

– Sommaren är alltid en utmaning. I fjol var det på gränsen att de fick ihop bemanningen. Orsaken är att många barnmorskor jobbar deltid på grund av den hårda arbetsbelastningen, vilket är ett bekymmer. Ett annat bekymmer är att vi har många pensionsavgångar på gång, berättar Sandberg.

Som tidningen tidigare berättat måste Nu-sjukvården spara in 215 miljoner kronor under 2023 för att ha en ekonomi i balans. Sparpaketet är det största någonsin.

Men nu skjuter alltså regionen till 25 miljoner till förlossningsvården och av de pengarna tilldelas drygt 4,2 miljoner till Nu-sjukvården. Allra mest pengar får Sahlgrenska universitetssjukhus, som tilldelas 11,6 miljoner.

LÄS MER:Tufft sparpaket för ambulanserna skjuts fram

LÄS MER:Historiskt sparkrav i NU-sjukvården – ambulanser väntas dras in

ANNONS