Varningen: Simma absolut inte med Hvaldimir

Valen Hvaldimir har dykt upp på flera ställen längs med kusten under sommaren. Han följer efter båtar, apporterar bollar och simmar med människor. Nu avråder länsstyrelsen från att hoppa i vattnet med Hvaldimir, både för människors och valens säkerhet.
– Även om han bara skulle vilja leka kan det vara farligt för människor som inte är lika bra på att hålla andan, säger Anders Tysklind, enhetschef för Kosterhavsdelegationen.

ANNONS
|

Hvaldimir, den misstänkta spionvalen från Ryssland, har setts till på flera ställen längs med västkusten sedan han först dök upp i Hunnebostrand i slutet av maj. Sedan dess har han charmat alla i sin väg genom att simma med badgäster, låta sig klappas, och leka i småbåtshamnar.

I tisdags dök han upp i Strömstad och under torsdagen syns han i Fjällbacka.

LÄS MER:Vitvalen i Hunnebostrand bekräftas vara Hvaldimir

LÄS MER:Valen Hvaldimir strök runt fiskarens båt: ”Verkligen häftigt”

Länsstyrelsen varnar nu för att komma för nära valen. Han leker gärna med sådant som kastas i vattnet, är kontaktsökande och har dragit i redskap och tampar. Anders Tysklind, enhetschef för Kosterhavsdelegationen vid Länsstyrelsen Västra Götaland, säger att de avråder starkt från att bada med Hvaldimir – trots att han kan vara väldigt närgången.

ANNONS

– Det är både för honom och för andras säkerhet. Det är ett stort djur med rätt mycket muskler, så även om den bara skulle vilja leka kan det vara farligt för människor som inte är lika bra på att hålla andan, säger han.

LÄS MER:Här dyker Hvaldimir upp i Strömstad

Har skadats av båtpropellrar

Hvaldimir har dessutom simmat väldigt nära båtar, och enligt Kosterhavets nationalpark tar han sig gärna in i hamnar för att sova mellan båtarna. Anders Tysklind säger att Hvaldimir verkar ha förlorat en del av sitt vilda jag, och eftersom hans hälsostatus dessutom är oklar reagerar han inte så som valar brukar när människor och båtar kommer för nära.

– Man får bete sig lite förutsägbart, kör inte fort mot honom och stressa inte upp honom. Kör lugnt och fint så att han får tid på sig att välja om han vill komma fram, och så att han får tid att väja, säger Anders Tysklind.

Enligt organisationen OneWhale, som har följt Hvaldimir i flera år, har han tidigare blivit skadad av både båtpropellrar och krokar. Organisationens ambition är att Hvalidmir ska flyttas och få bo med andra valar.

– Jag är ingen valexpert så jag vet inte riktigt hur han mår, men jag hoppas han mår bra. Han är långt hemifrån, så han har väl lite hemlängtan, säger Anders Tysklind.

ANNONS

ANNONS