Jörgen Hellman är riksdagsledamot från Brålanda. Han har fått 700 000 i riksdagsersättning men är skriven på en adress utan toalett. Bilder från SVT.
Jörgen Hellman är riksdagsledamot från Brålanda. Han har fått 700 000 i riksdagsersättning men är skriven på en adress utan toalett. Bilder från SVT. Bild: Linda Smith

Toppolitikern fick 700 000 i riksdagsersättning – skriven på adress utan toalett

Riksdagsledamoten Jörgen Hellman (S) från Brålanda i Vänersborg har fått 700 000 i riksdagsersättning eftersom han uppgett att han bor mer är fem mil från riksdagen. Men stugan han är folkbokförd i saknar avlopp, har trasiga fönster och hål i väggen. Detta avslöjar SVT:s Uppdrag granskning. Nu avgår Jörgen Hellman från alla sina uppdrag med omedelbar verkan.

ANNONS
|

Uppdrag granskning har kartlagt samtliga riksdagsledamöters boenden sedan 2018, däribland skatteutskottets ordförande Jörgen Hellmans från Brålanda.

Enligt reglerna har riksdagsledamöter som bor längre än fem mil från riksdagen rätt till en övernattningsbostad i Stockholm. Ledamöterna har också rätt till traktamente.

Underkänt avlopp förbjudet att använda

Som ordförande i skatteutskottet tjänar Hellman mer är en miljon om året. Samtidigt har han, enligt gällande regler, fått ersättning på närmare 700 000 kronor av riksdagen sedan 2015 för sitt boende i Stockholm eftersom han är skriven i Vänersborg.

Uppdrag granskning har kontrollerat adressen där Hellman varit folkbokförd sedan 2015. Det visade sig vara en stuga med trasiga fönster och hål i väggen. Utöver detta så har kommunen underkänt avloppet sedan 2019 och förbjudit det från att användas.

ANNONS

Använder grannbondens lada

Till Uppdrag granskning säger Jörgen Hellman att han bor i huset 20 till 30 procent om året och att han ibland sover i stugan men att han inte diskar, inte har några sopor eller använder toaletten när han är där. Istället ska han använda ett utedass och grannbondens lada, en grannbonde som är kommunpolitikern Bo Carlsson (C).

Efter att Uppdrag granskning besökt stugan ändrade Jörgen Hellman sin folkbokföringsadress och uppger till Skatteverket att flytten skett två veckor tidigare. Skatteverket uppger för SVT att de förutsätter att riksdagen utreder ärendet.

På onsdagen meddelar Socialdemokraterna att skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman avgår från alla sina uppdrag med omedelbar verkan.

ANNONS