En IT-störning hos Västtrafik ställer till det med sjukresor och färdtjänst i hela regionen. Bilden är en genrebild.
En IT-störning hos Västtrafik ställer till det med sjukresor och färdtjänst i hela regionen. Bilden är en genrebild. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Stora störningar för sjukresor efter IT-haveri

En störning hos Västtrafik har under måndagen lett till försenade sjukresor och färdtjänstresor. Problemet beror på att kommunikationen hos de anropsstyrda resorna slagits ut och Västtrafik uppmanar nu att låta bli att boka på några resor.

ANNONS
|

Sedan tidigt under måndagsmorgonen har det varit problem med den anropsstyrda trafiken hos Västtrafik, vilket innefattar sjukresor och färdtjänst.

– Det är en störning hos några av våra trafikföretags ledningssystem som innebär att vi inte kan få ut köruppdragen till fordonen som vi gör i vanliga fall, säger Åsa Björk, kommunikationsansvarig på Västtrafiks anropsstyrda trafik.

Störningen påverkar färdtjänst i hela regionen förutom i Göteborg, Ulricehamn, Borås och Tranemo, och samtliga sjukresor i hela Västra Götalandsregionen.

Enligt Åsa Björk rör det sig om stora volymer resor som nu måste hanteras manuellt, vilket gör att väntetiden för kunden förlängs.

Västtrafik: Låt bli att resa

– Om man inte måste resa så kan man låta bli eller avvakta att boka, och har man en inbokad resa riskerar man att resan blir försenad, säger hon.

ANNONS

Vad beror störningen på?

– Det är någon typ av störning som gör att kommunikationen inte fungerar, men jag vill inte spekulera i vad det är. Vi får reda i det i efterhand.

I nuläget finns ingen prognos för hur länge problemen väntas kvarstå.

– Vi beklagar självklart problemen det ställer till och just nu jobbar vi för att minimera problemen och avvaktar en prognos. Men som resenär är det bra att hålla koll på vår hemsida där vi uppdaterar kontinuerligt, säger Åsa Björk.

ANNONS