Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Stor rättegång ställs in efter misstanke om berusad domare

Bohusläningen har tidigare rapporterat om att en domare i Västsverige misstänks ha varit berusad på arbetet. När misstankarna uppdagades krävde tre advokater att ett omfattande mål skulle tas om. Nu står det klart att rättegången ställs in.

ANNONS

"Mot bakgrund av de konkreta misstankar som de tilltalade pekat på, och då de uppfattat att rätten till en rättvis rättegång har blivit kränkt, bedömer tingsrätten att förtroendet för den kommande domen inte kan upprätthållas på så sätt att rättssäkerheten garanteras"

Så uttalar sig domstolen om det omfattande målet som nu ställs in efter flertalet genomförda förhandlingsdagar. Bakgrunden är de misstankar som riktats mot domaren i målet.

– Det är flera personer vid tingsrätten som har gjort iakttagelser och har dragit den slutsatsen att han varit alkoholpåverkad, har en domare på den aktuella tingsrätten sagt tidigare.

Omfattande brottmål

Brottmålet i fråga handlar om flera personer som misstänks för ett stort antal stölder och bedrägerier. Rättegången har redan haft ett flertal förhandlingsdagar och det finns ett stort antal målsäganden som utsatts för brott.

ANNONS

– Det är fullständigt oacceptabelt att en så lång förhandling och som det lagts så mycket resurser på måste tas om för att en av domarna misstänks ha varit alkoholpåverkad. Det är skadligt för anseendet av rättsväsendet, säger chefsåklagare i den aktuella åklagarkammaren.

Hen pekar på att situationen leder till att varken de häktade personerna eller de som utsatts för brott kan få upprättelse i nuläget. Dessutom påverkar det åklagarkammarens planering enormt.

– Det är mycket resurser hos en redan pressad verksamhet. Mina två åklagare ska vara färdiga med målet men får istället starta en planering som får undanträngningseffekter på en väldigt tight verksamhet, säger hen.

Nya häktningsförhandlingar

Under morgondagen kommer det hållas en ny häktningsförhandling mot de misstänkta. Då ska tingsrätten bedöma om det är proportionerligt att de hålls fortsatt frihetsberövade på grund av situationen som uppstått.

– Exakt vad för konsekvenser det blir vet vi ännu inte. När det börjar om, vad vi kan ta till vara på från tidigare förhandlingar, de här slags frågorna är inte lösta än. Vi får se om de häktas imorgon och sen får vi planera därifrån.

Däremot ansåg inte åklagarkammaren att målet behövde tas om. Det har varit två domare med under förhandlingarna och man ansåg att rättegången kunde ha fortsatt utan domaren som misstänks ha varit berusad.

ANNONS

"Rätt av tingsrätten"

Beslutet om att rättegången ställs in kan inte överklagas. Ett beslut som också välkomnas utav en av de misstänktas advokat.

– Man hade inte kunnat undgå att tänka i banorna om att detta har påverkat rättegången på något sätt. Därför tycker jag att det är rätt av tingsrätten att ta detta beslutet själva redan nu, berättar han.

Eftersom de misstänkta är häktade förväntar sig advokaten att rättegången tas om så snabbt som möjligt. Han säger även att situationen är väldigt ovanlig och att han själv inte varit med om något liknande tidigare.

– Det är anställda på tingsrätten som framfört misstankarna, så det är inget som kommer från oss. Men när vi fick den informationen tyckte vi att de kändes konstigt att fortsätta som ingenting hade hänt. Nu får vi börja om igen och det är där vi står nu, säger advokaten.

ANNONS