Smittskyddsläkaren: Fira en smittsäker valborg

Högtiderna fortsätter att vara ett orosmoln för smittskyddet i Västra Götalandsregionen. Inför valborg och vårens studentfiranden vädjar smittskyddsläkare Thomas Wahlberg om att undvika fester och folksamlingar.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Smittan minskar i Västra Götalandsregionen – men från en hög nivå. Därför uppmanar smittskyddsläkare Thomas Wahlberg om fortsatt följsamhet till råd och rekommendationer. Detta gäller inte minst under valborg och vårens studentfiranden.

– Det viktigaste av allt är att hålla avstånd och undvika trängsel, och det gäller både inom- och utomhus. När människor samlas ökar risken för smittspridning. Undvik fester och folksamlingar. Föräldrar, prata med era barn, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Risk att det vänder upp igen

Under vecka 16 konstaterades 5 467 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Det är 21 procent färre än vecka 15. På tisdagen fanns det totalt 343 patienter med covid-19 på sjukhusen i Västra Götaland, varav 67 inom intensivvården.

ANNONS

– Vi måste alla tillsammans, ung som gammal, göra vad vi kan för att minska spridningen av covid-19. Det handlar till exempel om att minska våra kontakter med andra och att använda munskydd i kollektivtrafiken samt i trånga inomhusmiljöer. Annars vänder det snart uppåt igen, säger Thomas Wahlberg.

Tack vare pandemilagen kan kommunen stänga parker om risk för trängsel föreligger. Så kommer dock inte bli fallet under valborg.

– Man kom fram till att vi inte är i ett läge då sådana åtgärder krävs. Smittspridningen i Göteborgsområdet ligger fortfarande på en hög nivå men håller på att plana ut, har kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) tidigare sagt.

LÄS MER:Corona stänger inga parker till valborg

ANNONS