SMHI varnar för snöfall

Ett kraftigt snöfall drar in över Västsverige under fredagen och SMHI har utfärdat en gul varning. Snöfallet kan bland annat leda till förseningar i trafiken och begränsad framkomlighet.

ANNONS
|

SMHI har utfärdat en vädervarning som gäller sydvästra Värmland, västra delen av västra Götalands län samt inre Halland. Enligt varningen kan det lokalt komma upp till en decimeter snö på kort tid.

Snöfallet kan ge problem i trafiken uppger SMHI, med begränsad framkomlighet, förseningar och dålig sikt. Det kan också leda till störningar i el- och teletrafiken.

– Varningen gäller till klockan 11. På många håll har nederbörden fallit som regn, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Snöandet ska enligt prognosen pågå mellan klockan fyra och klockan elva på fredagen. Hur stora snömängder det i kommer att handla om är dock svårbedömt uppger SMHI. Temperaturen ligger runt noll grader vilket gör det svårt att säga hur mycket snö som kommer att ligga kvar på vägarna.

ANNONS

Både i inledningen och slutet av perioden kan nederbörden delvis falla som regn, främst vid kusten, skriver SMHI på sin hemsida.

En vändning kommer dock när lördagen gryr. Då kommer solen istället att visa sig, på en molnfri himmel enligt meteorologernas prognoser.

– Lågtrycket drar öster ut och vi får sen solig lördag och söndag. Det blir blåsigt med enstaka plusgrader, säger Moa Hallberg.

Den nordliga vinden ställer till det till havs, där SMHI utfärdat en varning för kulingvind. Den varningen gäller till lunchtid under lördagen.

– Havsvarningarna är väldigt vanliga under vinterhalvåret, säger Moa Hallberg.

Under början av nästa vecka blir prognosen för vädret mer osäker, men det ser ut som att det kan bli fortsatt soligt.

– Men det ser ut att bli med tätare moln och dis och dimma under morgnarna.

ANNONS