Leveranserna av vaccin mot covid-19 väntas nu bli mer stabila.
Leveranserna av vaccin mot covid-19 väntas nu bli mer stabila. Bild: Andreas Olsson

Sjukhusen börjar vaccinera mot covid-19

NU-sjukvården börjar vaccinera patienter, det meddelade vaccinationssamordnare Lena Stroud på onsdagen.
– Äntligen! Vi har ju stått startklara länge, säger hon till P4 Väst.

ANNONS
|

NU-sjukvården har kunnat påbörja sin del av jobbet med covid-vaccinationer, rapporterar P4 Väst.

Näl och Uddevalla sjukhus har fått stabila leveranser av vaccin och börjar nu att vaccinera patienter. De första har redan blivit kallade per telefon. Som Bohusläningen tidigare rapporterat ska NU-sjukvården vaccinera 4000 patienter.

I huvudsak de som är inskrivna på någon avdelning inom NU-sjukvården med anledning av att de har en sjukdom som följs upp och att de därför tillhör en riskgrupp.

– Vi har ju stått startklara länge för att avlasta vårdcentralerna. Vi har en stor organisation som vi riggat för detta, säger Lena Stroud, som är vaccinationssamordnare på NU-sjukvården, till radion.

ANNONS

Först ut är patienter över 65 år, som tillhör en riskgrupp. De första sprutorna gick därför till de cirka 20 patienter som får bloddialys på dialysmottagningens filial i Munkedal.

"Den tydligaste riskfaktorn för att drabbas av svår covid-19-sjukdom är hög ålder, och därför erbjuder vi vaccination till de allra äldsta först”, säger Lena Stroud i ett pressmeddelande från NU-sjukvården.

Till veckan väntas fler leveranser av vaccin till Sverige och patienter kan komma att bli kontaktade av både vårdcentral och sjukhus.

ANNONS