Sahlgrenska skärper covid-19-åtgärderna

Sahlgrenska avråder omgående från besök hos patienter på sjukhuset, efter en ny ökning av covid-19 i samhället.
Dessutom skärps uppmaningarna om munskydd, och inbokade patienter med symptom måste kontakta sin mottagning innan.

ANNONS
LocationGöteborg||

Trots att det är sommar ser smittspridningen av covid-19 ut att öka i samhället. På måndagen återinförde Västra Götalandsregionen därför munskyddskravet för all personal i vårdlokaler, och nu skärps tonen ytterligare i Göteborg.

– Vi har kompletterat på Sahlgrenska med skärpta rekommendationer, säger Maria Taranger, områdeschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU).

Bland annat innebär det att inte bara vårdpersonal, utan samtliga som vistas på SU återigen rekommenderas att använda munskydd samt att hålla avstånd. Munskydden delas ut i sjukhusens entréer.

Avråder från besök

Dessutom avråder nu Sahlgrenska från besök till patienter som är inneliggande på sjukhuset.

– Det är inte ett stenhårt och totalt förbud. Vi har lärt oss under pandemin att det är klart att det finns många situationer där det är viktigt med ett besök, så de som arbetar på olika vårdinrättningar får göra den prövningen av vad som är viktigast. Men det generella med att folk i bästa välmening strömmar till en hel familj och hälsar på den sjuka, det är onödigt och risk för smittspridning, säger Maria Taranger.

ANNONS

För patienten och de närstående kanske det inte är så onödigt med besök?

– Det är det ju om patienten blir smittad dessutom av sina närstående, eller om medpatienten blir det. Sedan finns det patienter som har väldigt starkt behov och där tar vi hänsynen i alla fall, men ibland har vi faktiskt märkt att vissa patienter kan tycka att det är skönt att det blir lite lugn och ro.

Brist på personal under sommaren

Maria Taranger menar att orsaken till skärpningen dels är att äldre och sköra patienter, som behöver skyddas mot smittan, vårdas på sjukhuset, men framför allt att personalsituationen är ansträngd.

– En vecka borta från vården är tufft i den här sommarkrisen när varenda person på benen är av vikt för andra patienter, med andra sjukdomar. Det är också därför vi har munskyddsrekommendationen, för att inte sprida runt smitta mellan varandra heller.

Hur länge kommer ni hålla kvar vid detta?

– Vi följer utvecklingen, så det går inte att säga innan. Det beror helt på vilken vändning detta tar. Det är svårt att säga om det bara är tillfälligt eller om det kommer att öka och öka.

Har ni blivit tagna på sängen av den här ökningen?

– Nej vi har sett under flera veckor att det är på gång, men nu tycker vi att det har nått en sådan nivå.

ANNONS

Patienter med symptom ska kontakta SU

Sahlgrenska uppger i sina skriftliga rutiner att den som följer med en patient till sjukhuset endast är välkommen om vården bedömer att det är nödvändigt. I så fall ska man först kontakta mottagningen för bedömning.

Den som har infektionssymptom, men har ett bokat patientbesök på SU, måste framöver kontakta sin mottagning inför besöket.

Dotevall: ”En ökning som är påtaglig”

Provtagningen för covid-19 är kraftigt begränsad, men har sedan i våras kontinuerligt genomförts på bland annat vårdpersonal och patienter med symptom som är i behov av sjukhusvård.

Den senaste statistiken visar att smittan är på uppåtgående, något som bekräftas av Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

– Det är en ökning som är påtaglig. Dels ökar antalet fall, dels ökar antalet fall på äldreboenden och dels ser vi att andelen av varianten BA.5 ökar, säger han och fortsätter:

– Många är milt sjuka, men man kan nog räkna med att covid-19 just nu sprids mer i samhället än tidigare. Det är utomordentligt viktigt att man inte utsätter andra för smitta eller går på evenemang om man har förkylningssymptom.

Fakta: Nya covid-19-åtgärderna på Sahlgrenska

• Patienter med infektionssymtom som har ett bokat besök till sjukhuset ska kontakta respektive mottagning före sitt besök. Kontaktuppgifter finns på sahlgrenska.se

• Personer som vistas på sjukhuset rekommenderas att använda munskydd och att hålla avstånd. Munskydd delas ut i sjukhusets entréer.

• Sjukhuset avråder från besök till inneliggande patienter.

• Personer med pågående infektionssymtom ska inte vistas på sjukhuset som besökare eller medföljare till patient.

• Medföljande till patienter tillåts bara om det bedöms nödvändigt av vården. Kontakta din mottagning för bedömning.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset

ANNONS