Cecilia Nilsson vill se investeringar i det nordiska samarbetet för att inte behöva stänga gränserna vid nästa kris. Arkivbild.
Cecilia Nilsson vill se investeringar i det nordiska samarbetet för att inte behöva stänga gränserna vid nästa kris. Arkivbild. Bild: Hanna Johansen

Så ska gränsen hållas öppen i framtiden

I fredags höll Svinesundskommittén i ett seminarium på Almedalsveckan. Temat var lärdomar från pandemin och seminariet handlade om hur stängningen av den norsksvenska gränsen påverkade gränsinvånare.

ANNONS
LocationAlmedalen|

Svinesundskommittén, som är ett politiskt samarbete mellan svenska och norska kommuner, bjöd in politiska representanter från bägge länder för att ha ett djupgående samtal om vad som gick fel i gränspolitiken under pandemin, och hur man ska förbereda sig inför eventuella framtida kriser.

På plats var bland annat flera regionråd från Västra Götaland, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Europaparlamentarikern Carina Ohlsson (S) och Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

– Vi är jättenöjda. Vi har fått många ansvariga personer på regional och nationell nivå samlade i ett rum. Det var ett viktigt steg i vår målsättning. Norges ambassadör Aud Kolberg, som var på plats, berättade att det för en månad sedan kom en sista norsk coronarapport där man uppmärksammade att gränsborna kom i kläm under perioden gränsen var stängd, säger Cecilia Nilsson, VD för Svinesundskommittén.

ANNONS

Vad diskuterades under seminariet?

– Att vi behöver planera för en mer robust beredskap med nordiskt perspektiv. Ambassadör Aud Kolberg föreslog att all lagstiftning framöver behöver formas med tanken att det nordiska samarbetet ska vara i fokus.

Vad var ni överens om?

– De flesta var överens om att det som behövs inför nästa kris är att ha en gemensam struktur och att öva gemensamt innan den händer. Om man kan öka den gemensamma planeringen så minskar nödvändigheten att stänga gränser. Det nordiska guldet är tilliten till varandra, och det måste vi återbygga och värna om.

– Vi fick en tydlig uppmaning från nationella representanter att nu när det ser ut som att hela Skandinavien kommer att vara med i Nato inom snar framtid, så kommer det innebära att vi måste ägna oss desto mer åt den civila beredskapen, på regional och lokal nivå.

Hur ska ni arbeta vidare med det som har diskuterats idag?

– Vi upplevde att de vi samlat här både från socialutskottet, utrikesutskottet och Nordiska rådet delade åsikten att det här är viktiga frågor och att vi behöver ta lärdomar och skapa en ny väg framåt. En bättre krishantering som garanterar att gränsbors vardag fungerar i en kris. Vi har ett fortsatt arbete framför oss, vi ska vidare till Arendalsuka och sätta frågan på dagordningen tydligare i Norge också.

ANNONS

LÄS MER:Han öppnar för gränspass till nästa kris

LÄS MER:Gränsens pandemi sedd i backspegeln – för framtiden

LÄS MER:"Vi är ett broderfolk men det tappades under pandemin"

ANNONS