Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Rebecka Kvint

Risk för ovanligt höga pollenhalter i vår

Pollensäsongen är i full blomning i södra Sverige. Dessutom finns det en risk för ovanligt höga halter av både björk och al i år, rapporterar TT.

ANNONS
|

Under den gångna helgen var det varmt i framför allt södra och sydvästra Sverige, vilket medfört att de alar som sedan tidigare varit redo att släppa pollen nu kommit igång, skriver TT.

– Klibbal är i full blom i södra Sverige. När det är uppehållsväder och fuktigt sprids pollen väldigt väl. Dessutom har det tidvis varit sydliga vindar som kan ha fört in pollen från Danmark och Tyskland, säger Åslög Dahl, biolog och ansvarig för pollenlabbet vid Göteborgs universitet, till TT.

Att alen blommar i mitten av mars är inget unikt. Däremot kan det komma ovanligt mycket pollen nu i år. Om det blir ännu varmare, runt 15 grader, under den kommande tiden kan det komma mycket på samma gång, enligt Åslög Dahl.

ANNONS

Fjolårets blomning hos al var dessutom relativt liten och därför väntas en mer omfattande blomning under våren.

Pollenallergi kan påverka luftrören och kan ge rethosta och andnöd, som brukar bli värre vid ansträngning.

Det vanligaste är att man är allergisk mot björk eller gräs. På våren är björkpollen vanligast, och på sommaren är gräspollen vanligast. Enligt Åslög Dahl känner björkallergiker av alpollen, men är som mest känsliga i slutet av april då halterna av björkpollen är som högst.

– Det var inte heller så mycket björk förra året. Så det blir också lite mer björk i år. Det beror på en naturlig pendel, för det mesta orkar inte björken blomma lika mycket varje i år. Det var också varmt på våren och försommaren förra året, säger Åslög Dahl till TT.

ANNONS