Rasmus Paludan eldar upp ett exemplar av koranen under sitt möte i stadsparken i Borås.
Rasmus Paludan eldar upp ett exemplar av koranen under sitt möte i stadsparken i Borås. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Relativt lugnt när Paludan höll möten i Västsverige

Det var relativt lugnt vid Rasmus Paludans valmöten på tre platser i Västsverige under torsdagen. I Borås greps en man som kastat sten. Ett tiotal motdemonstranter omhändertogs under dagen. Tre av dem simmade över en å för att nå Paludan. I Trollhättan hade polisen vid 21-tiden omhändertagit sju personer för ordningsstörande. Tre av fallen gällde försök till att hoppa över ett kravallstaket.

ANNONS
|

Högerextremisten Rasmus Paludan, som leder partiet Stram kurs, höll på torsdagen manifestationer i stadsdelen Frölunda i Göteborg, samt i Borås och Trollhättan. På varje plats brände han minst ett exemplar av koranen.

Flera hundra personer kom för att höra, eller protestera mot, Paludans manifestation i stadsparken i Borås på eftermiddagen. Parken var till stor del avspärrad. Åhörarna fick lyssna från andra sidan av den cirka 20 meter breda ån Viskan.

Vid ett tillfälle simmade tre personer över ån till parken. De omhändertogs genast av polisen, för att de tagit sig in på avspärrat område, uppger polisregion Väst.

Många åhörare var upprörda och skrek skällsord mot Rasmus Paludan, eller skanderade "Allah akbar". Varje gång Paludan tog fram en koran och tände eld på den kom en våg av protester.

ANNONS

Förberett i veckor

Flera personer försökte dock dämpa ilskan.

Många poliser fanns också på plats.

– Vi har jobbat extremt mycket i flera veckor med förebyggande arbete, i många olika samverkanskanaler, säger Nadim Ghazale, som var en av poliserna vid mötet.

Han nämner näringsidkare, kommunen, och föreningar.

– Goda förebilder, vuxna människor med stor påverkan på unga som har svårt att hantera sina känslor, de har spelat en väldigt stor roll, säger Ghazale.

På kvällen höll Rasmus Paludan ett möte vid Göta älv i centrala Trollhättan, på en plats som polisen anvisat.

Ledigt för att lugna

Både imamer och lokala eldsjälar hade uppmanat till lugn.

– Jag känner folk som har tagit ledigt från sina jobb för att vara hemma med sina barn, så att barnen inte ska gå dit, säger trollhättebon Jamal Salih.

Han har i flera dagar engagerat sig för att informera och uppmana till lugn bland de boende i stadsdelen Kronogården, där Rasmus Paludan helst ville hålla sitt möte.

Omkring 100 personer, de flesta ungdomar, kom för att höra eller protestera mot Paludans budskap. Avståndet mellan mellan talaren och åhörarna var dock stort, uppåt 100 meter.

Paludan avslutade sitt möte vid 19.30-tiden. Enligt polis beskrivs området som relativt lugnt och avspärrningarna hävdes strax innan klockan 20.00.

ANNONS

– Hitintills har sju personer omhändertagits för ordningsstörande. Det har även kommit in en anmälan om förgripelse mot tjänsteman, vilket är en mildare form av våld mot tjänsteman. Där finns en misstänkt men ingen gripen i nuläget, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst.

Tre av de sju personerna ska ha försökt att hoppa över ett kravallstängsel i samband med koranbränningarna. En annan person ska ha avisats från platsen.

ANNONS