Rekordmånga viltolyckor på morgonen i region Väst

Flera älgar, vildsvin, dovhjortar och ett stort antal rådjur blev påkörda i morgontrafiken. Det har skett totalt 335 viltolyckor i polisområde Väst de senaste åtta dagarna.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Mellan klockan 06.00 och strax efter klockan 11 på måndagsmorgonen inträffade 23 viltolyckor i polisområde Väst. Från midnatt till klockan 06.00 får man lägga till ytterligare nio.

Majoriteten av djuren som blev påkörda var rådjur, men där fanns även flera älgar, vildsvin och dovhjortar.

– De flesta av djuren som inte avled av olyckan, avlivas av jägare på plats. De som tagit sig till skogs är skadade och där ringer vi in en eftersöksjägare som letar upp dem med sin hund och avlivar de skadade djuren, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Han säger att även polisen får avliva djuren på olycksplatsen.

ANNONS

Trots det stora antalet olyckor var det endast en person som fick föras till sjukhus med ambulans. Personen ska ha fått en handskada, resterande var oskadda.

335 viltolyckor på åtta dagar

Han menar att det brukar vara mycket viltolyckor den här tiden på året. Men att det var ovanligt många den här morgonen. När Fuxborg tittar på polisens statistik för de senaste åtta dagarna, har det skett 335 viltolyckor i polisregion Väst mellan 20 till 28 september vid lunchtid. Det är från Strömstad ner till Laholm i Halland.

Christer Fuxborg vill skicka med lite råd till bilisterna som är ute och kör den här tiden, och då framför allt på natten och morgonen.

– Ligg gärna nära mittlinjen för då får du en mikrosekund till att reagera. Får man upp en älg framför sig - väj då åt det hållet där den kom upp, för det är sällan älgarna vänder. Då tar man dem i baken vilket är mjukare att köra på.

Han menar också att använda helljus mer om det finns möjlighet till det. För då får man en bredare ljuskägla. Men också anpassa hastigheten vid morgondimma.

Kör man på ett djur som till exempel älg eller rådjur är man skyldig att stanna och märka ut olycksplatsen. Man måste dessutom anmäla olyckan till polisen.

ANNONS

– Stannar man inte är risken att man blir anmäld för smitning vid trafikolycka - det ger böter. Då djuret garanterat är skadat så måste vi få ut en eftersöksjägare medan spåret är färskt, säger Christer Fuxborg.

ANNONS