Regnoväder drabbar Västsverige – flera larm från Grebbestad

Regn- och åskskurar väntas passera över Västsverige under hela torsdagen. Under morgonen har flera larm inkommit om översvämningar i Bohuslän, bland annat i en ICA-butik i Grebbestad.

ANNONS

Regnovädret som dragit in över Västsverige har gjort att räddningstjänsten haft mer att göra än vanligt de senaste dagarna. Och torsdagen blir inget undantag, berättar Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

– Det är mycket ostadigt väder med en hel del regn och åskskurar som passerar över Västsverige, säger hon.

Flera larm om översvämningar och vattenskador efter regnovädret

Det kraftiga regnet som dragit in över Västkusten har orsakat översvämningar på flera platser.

En ICA-butik i Grebbestad larmade efter att cirka 30 centimeter vatten tagit sig in i butiken. Räddningstjänsten har åkt till platsen för att pumpa då det finns en risk för vattenskador.

Flera larm om översvämmade källare inkom mellan klockan 10 och klockan 11, de allra flesta i Grebbestad. En massageklinik på nedre långgatan ska ha fått in cirka 10 centimeter vatten och minst tre villor har larmat till SOS Alarm efter att deras källare översvämmats. Ett privat garage ska även ha tagit in vatten i Lysekil på grund av ett avlopp som svämmade över.

ANNONS

– Det kraftiga regnet är för mycket för avloppet så det svämmar över i ett garage och räddningstjänsten har åkt dit med två enheter, säger teamledaren Ola Åström på SOS Alarm.

Risk för översvämningar

Boende i området får räkna med fortsatta regnskurar med en del åska under hela dagen. På vissa håll kan det komma större regnmängder, men mängderna kan skilja sig stort inom bara ett par kilometers avstånd.

Temperaturen sjunker till mellan 15-18 grader under torsdagen, och det väntas bli blåsigt med måttliga till friska vindar och en del hårda vindbyar. I de områden som drabbas av mest regn kan det även finnas risk för översvämningar.

– Det har mycket att göra med var de kraftigaste skurarna hamnar. Om de hamnar över tätbebyggt område med stora asfaltsytor kan inte regnet tränga igenom utan rinner bara ner till olika lågpunkter. Då kan det rinna ner i källare och så, säger Emelie Karlsson.

Vilka delar av Västsverige som löper störst risk att drabbas är dock svårt att säga. Man får helt enkelt kasta ett öga mot himlen under dagen, och vet man med sig att man bor lågt bör man vidta åtgärder om stora regnmängder drar in.

– Då finns det naturligtvis risk för översvämning i källare. Kanske ska man fundera på om man har värdefulla saker där och flytta dem, säger Emelie Karlsson.

ANNONS

”Gäller att vara uppmärksam”

Det kan också ställa till problem i trafiken om det blir översvämningar.

– Det gäller att vara uppmärksam och inte köra ner i stora vattensamlingar. Man kan följa nederbörden på radarbilder på vår hemsida.

Regnet håller i sig under dagen och natten, men ser ut att kunna lätta upp något under fredagsmorgonen – även om det kan bli en hel del skurar då med.

– Det ser ut att vara fortsatt ostadigt under resten av veckan, men det behöver inte bli så kraftiga regnskurar som nu, säger Emelie Karlsson.

När återvänder solen och värmen?

– Det finns ingenting i prognosen som tyder på en återgång till det varma och soliga vädret som vi hade innan, utan det ostadiga ser ut att dominera under inledningen av augusti i alla fall.

Texten uppdateras.

ANNONS