Maria Skoglöf är avdelningschef på Västra Götalandsregionens it-avdelning.
Maria Skoglöf är avdelningschef på Västra Götalandsregionens it-avdelning. Bild: Thomas Winje Øijord

Regionens it-miljö under attack – i två veckors tid

Västra Götalandsregionen är utsatt för en cyberattack – som har pågått i två veckor. På sjukhusen förbereder man sig nu för en arbetsvardag där journaler och scheman hanteras på papper i stället för digitalt.
– Som vi gjorde innan det fanns datorer, konstaterar chefläkare Per-Olof Hansson.

ANNONS

Det är inte bara personalen som arbetar extra inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset just nu. På grund av en pågående, men hittills avvärjd, cyberattack mot Västra Götalandsregionen har en del skrivare fått gå varma.

– Vi försöker vara extra förberedda på eventuella driftstörningar i it-systemet. Vi har manuella rutiner som vi påmint om, så att alla är mentalt förberedda i fall något skulle hända, säger chefläkare Per-Olof Hansson.

Det handlar exempelvis om att kunna ordinera läkemedel med papper och penna i stället för via datorn och att redan nu skriva ut vissa viktiga handlingar.

– Det ska mycket till för att detta skall komma att behövas, jag tror inte att det kommer hända, men vi måste vara förberedda på alla eventualiteter, säger Per-Olof Hansson.

ANNONS

En eller flera angripare

Så vem står bakom cyberangreppet? Hur märks det i organisationen? Vad kan angriparna tänkas ha för syfte? Vad lärde man sig från förra årets angrepp?

Det mesta kring attacken är hemligt och Maria Skoglöf, avdelningschef på Västra Götalandsregionens it-avdelning, ber om ursäkt för sina intetsägande svar.

– Jag kan inte gå in på exakt vad de gör. Det är hög säkerhetsklass på arbetet, så jag kan inte beskriva det tyvärr. Det är polisanmält och vi har löpande kontakt med Säpo.

Klart är att Västra Götalandsregionens it-miljö har varit utsatt för en cyberattack från en eller flera aktörer sedan den 7 december och att attacken fortfarande pågår. Enligt Maria Skoglöf tyder inget på att intrånget har lyckats och attacken ska inte heller ha inneburit någon störning för regionens verksamheter.

– Vi ser mycket allvarligt på det som inträffat, och det kan få allvarliga konsekvenser, men vi jobbar som sagt på att stoppa det, säger hon.

Särskilt team ansvarar

Västra Götalandsregionen har ett operativt center där man jobbar dygnet runt med att övervaka, analysera och skydda it-systemen. Det var här ett slags larm gick igång när attacken inleddes för 14 dagar sedan. Sedan dess är ett särskilt team avsatt för att jobba med angreppet.

ANNONS

Kommer ni kunna hålla attacken stången även framåt?

– Ja, som det ser ut i dagsläget så kommer vi det, säger Maria Skoglöf.

Har ni någon uppfattning om hur länge attacken kommer fortgå?

– Tyvärr inte.

ANNONS