Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) räknar med att staten kommer att kompensera regionerna.
Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) räknar med att staten kommer att kompensera regionerna. Bild: Stefan Berg

Regionens budgetkris: Ett hål på 1,5 miljarder

Intäkterna störtdyker. Samtidigt ökar kostnaderna i en rasande takt. Västra Götalandsregionen räknar med att göra en förlust på 1,5 miljarder kronor under 2020.
– Det finns många små hål där det rinner ut pengar – och det går fort nu, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

ANNONS

I vårbudgeten fick kommuner och regioner 15 miljarder kronor extra med anledning av virusutbrottet. Men enligt intresseorganisationen SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) räcker pengarna varken till kostnaderna för kollektivtrafik eller den stora vårdskuld som byggs upp i spåren av coronakrisen.

− Det är för tidigt att säga exakt vilka kostnader vi kommer att stå med när pandemin är över. Vår bedömning är dock att trots att regeringen relativt snabbt har skjutit till medel kan regionerna få ett underskott på sex miljarder kronor i år, säger Anders Knape, ordförande för SKR.

LÄS MER:SKR: Kommuner och regioner behöver mer stöd

På tisdagen hanterar regionstyrelsen i Västra Götaland uppföljningsrapporten för mars 2020, som minst sagt vittnar om ett ansträngt ekonomiskt läge.

ANNONS

"2020 blir ett minusår"

Hittills i år har Västra Götalandsregionen gjort ett underskott på 1,05 miljarder kronor och enligt prognosen kommer helårsresultatet att landa på 1,5 miljarder kronor.

– 2020 blir ett minusår, den saken är nog alla överens om. Sedan hur stort det minuset blir handlar ju om vad statens kompensation blir, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande.

Skulle 2020 ha varit ett normalt år hade det inneburit kraftiga nedskärningar och åtgärder för att få ordning på ekonomin.

Men nu är det inget normalt år och därför kommer regionstyrelsen inte besluta om några sådana förslag.

– Det är ett osäkert läge. När det gäller sjukvården så höll vi ju på med en del strukturförändringar, nya bemanningsplaner och så vidare. Det har vi lagt åt sidan för att leverera vård med all den personal som vi kan få tag i, säger Johnny Magnusson.

LÄS MER:Västtrafik förlorar hundratals miljoner under coronakrisen

Hål i alla budgetar

Som prognosen för 2020 ser ut väntas skatteintäkterna minska med 700 miljoner kronor eftersom beskattningen sker på antalet arbetade timmar.

Precis som GP rapporterade om för några veckor sedan riskerar biljettintäkterna från kollektivtrafiken att minska med minst 800 miljoner kronor. Detta skulle på sikt kunna leda till att regionen tvingas dra in trafik.

Även nästa år har regionen budgetar för underskott på totalen, berättar Johnny Magnusson (M).
Även nästa år har regionen budgetar för underskott på totalen, berättar Johnny Magnusson (M). Bild: Stefan Berg

De finansiella kostnaderna överlag kommer att öka med 600 miljoner kronor och sjukhusen kommer att gå med ett försämrat resultat på 900 miljoner kronor.

ANNONS

Även kultursektorn, tandvården och andra verksamheter förlorar åtskilliga miljoner.

– Vi överens om att ta det underskott som vi får med anledning av den här pandemin. Det är inte så mycket att bråka om, sedan får vi föra samtal med statsmakten om att det här är en extraordinär händelse som gör att vi bortse från enstaka underskott, säger Johnny Magnusson.

För honom är det helt självklart.

– Jag säger att det är det, men det har inte riksdagen och regeringen sagt ännu.

På onsdagseftermiddagen meddelade regeringen att ett tillfälligt bidrag på tre miljarder kronor kommer att riktas till de regionala kollektivtrafikbolagen.

LÄS MER:De är hjältarna på Iva – sjukvårdens sista utpost

Underskott även 2021

Ett jätteunderskott av det här slaget funkar ett enskilt år, men skulle det hålla i sig börjar det bli oroligt, menar Magnusson.

– Det beror på hur 2021 ser ut, hur staten väljer att kompensera och om SKR:s prognos över BNP är korrekt eller i underkant.

En arbetslöshet som stiger kommer att bita hårt mot regionen, förklarar Johnny Magnusson.

– Varje procent som faller från BNP så är det 500 miljoner som uteblir i skatteintäkter för regionen.

Den budget som Grönblå samverkan, som styr i Västra Götalandregionen, presenterat inför nästa år, innehåller på totalen ett underskott på 600 miljoner kronor även nästa år. Budgeten har dock ännu inte klubbats av regionfullmäktige.

ANNONS

– Man kan se framför sig stora svårigheter att få en nolla i 2021-års budget, säger han.

Fakta: SKR:s krav på regeringen

SKR:s ekonomirapport kommer ut två gånger varje år och redogör kommunernas och regionernas ekonomiska situation. Årets rapport visar att kommuner och regioner gör kraftiga underskott.

Enligt SKR:s prognos är för skatteunderlaget 2020 är historiskt låg och SKR bedömer att det kan dröja fram till 2023 innan samhällsekonomin är i balans igen.

Därför kräver intresseorganisationen att staten kompenserar landets kommuner och regioner:

• Staten under året ger tidiga besked och ersätter kommuner och regioner för rimliga merkostnader i hälso- och sjukvården och omsorgen, inklusive socialtjänsten.

• Staten ersätter kollektivtrafikens inkomstbortfall på en miljard varje månad.

• Samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommuner förstärks. Arbetsmarknadsinsatserna behöver bli fler och riktas än mer till dem som står långt från arbetsmarknaden.

• De generella statsbidragen ökar med ytterligare 8 miljarder kronor till kommuner och regioner för 2021 för att nå ett resultat på 1 procent av skatter och statsbidrag. Det behövs även gemensamma insatser för att hantera vårdskulden under 2020 och 2021.

ANNONS