Information om coronaviruset på Näl.
Information om coronaviruset på Näl. Bild: Stefan Bennhage

Provtagningar på Näl varje dag

Ett antal personer får dagligen ta prover för coronavirus på infektionsmottagningen vid Näl.
– Än så länge sköter vi allt på Näl. Hur många prover vi hittills tagit vill vi inte gå ut med, säger Niklas Claesson, kommunikationschef för NU-sjukvården.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under tisdagseftermiddagen kom beskedet att fyra av proverna som tagits på Näl visat positivt resultat på coronavirus.

Under tisdagen kunde vi även berätta att tre anställda på Näl, hade varit på resa tillsammans med någon eller några av de smittade personerna. Därför kommer dessa personer som är anställda på Näl att hållas i karantän, även om de själva inte visat någon symptom.

"Försiktighetsåtgärd"

– Vi har ett antal medarbetare som är hemma som en försiktighetsåtgärd, men det är inte speciellt många. Våra medarbetare får inte smitta patienter eller varandra. Det är viktigt att säga att de som är hemma inte har varit på jobbet efter att de gick på semester, säger Niklas Claesson.

ANNONS

Vilka kommuner de fyra smittade personerna kommer ifrån kan inte Niklas Claesson svara på.

– Det är en fråga för smittskydd på Västra Götalandsregionen att gå ut med den informationen. Jag kan säga att samtliga fyra har varit på resa utomlands, men om det är på samma resa eller inte vet vi inte heller.

Infektionsmottagning

I dagsläget görs all provtagning inom NU-sjukvården för coronavirus på Näls infektionsmottagning.

– Vi har ännu inte provtagning på andra platser, säger Niklas Claesson.

På vissa andra platser i regionen finns ambulerande mottagning men det är inte aktuellt ännu inom NU-sjukvården.

Provtagning utomhus

Däremot kommer personal från Näl ut och tar prover på patienterna utomhus.

– Det handlar om att underlätta rent praktiskt, så att det blir smidigare att man slipper göra rent rummen efter varje provtagning.

Om någon misstänker att man drabbats av coronavirus går det inte bara att besöka sjukhuset.

Ring 1177

– Man ska ringa 1177 och om det sedan bedöms misstanke om smitta hänvisas personen till provtagning. Det gäller att hushålla med provtagningsresurserna och inte ta prover i onödan, säger Niklas Claesson.

Provtagning vid misstanke av coronavirus har pågått under flera veckor på Näl. Fram tills i tisdags har samtliga prover visat sig vara negativa.

Då gick regionen ut och berättade att fyra fall inom NU-sjukvården testats positivt.

ANNONS

Fotnot: Tidningen söker kontakt med personal på Smittskydd Västra Götaland för att få mer information om de smittade personerna.

ANNONS