Polis skjuten till döds i Biskopsgården

Polisen stod och pratade med några boende i Biskopsgården när de blev beskjutna. En polisman skadades svårt, och har sent under natten bekräftats avliden. Ingen är gripen för brottet.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeGöteborg|

Enligt polisens uppgifter stod polisen på Höstvädersgatan i Biskopsgården och pratade med ett par personer då de plötsligt blev beskjutna. En polis träffades och fördes till sjukhus, men skadorna var så svåra att hans liv inte gick att rädda.

Det bekräftade polisen strax före klockan tre natten till torsdagen.

– Det här är en fruktansvärt tragisk händelse och det var ett förfärligt och sorgligt besked att få. Mina tankar går framför allt till hans anhöriga men också till alla kollegor, säger Klas Johansson, regionpolischef i väst.

Bakgrunden till skjutningen är oklar.

Rikspolischefen: Stor sorg

Rikspolischefen Anders Thornberg säger i en kommentar:

– Det är med stor sorg vi har tagit emot beskedet att en kollega har avlidit efter att ha blivit beskjuten under kvällen. Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater. Jag har pratat med regionpolischefen och delar av övriga polisledningen i region Väst för att säkerställa att de har de resurser som krävs för att kunna lagföra den skyldige. Polisyrket är förenat med risker och vi måste fortsätta arbetet med att minimera de riskerna med stor beslutsamhet, säger rikspolischefen.

ANNONS

Nu jagar polisen en mördare. Under natten har personer hämtats till förhör, ingen har dock delgivits misstanke om brott.

Särskild händelse

Polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr berättade om dramat för GP:

– Vi fick in larm om en skottlossning vid Höstvädersgatan klockan 22.34 , en insats med ett stort antal poliser på plats. En polis har skadats allvarligt, förklarade han då.

Kort efter larmet gick polisen upp till särskild händelse vilket innebär att man kan ta in extra polisresurser från hela regionen med anledning av skottdramat.

Ett stort område i Biskopsgården spärrades av och febril aktivitet pågick under natten i området, bland annat med dörrknackning och vittnesförhör.

– Personer har alltså hämtats till förhör, men mig veterligt är det ingen som delgivits misstanke om brott, sa Fredrik Svedemyr vid 01.30-tiden.

Vid den tidpunkten var inte åklagare inkopplad som förundersökningsledare.

Vittne hörde tre smällar

Flera personer hördes av sig till GP strax före klockan 23 på onsdagskvällen om det omfattande pådraget i olika delar av Biskopsgården, med tungt beväpnad polis på flera platser och en helikopter som kretsande över området.

Flera personer uppgav sig ha hört skottlossning, enligt ett vittne handlade det om tre smällar.

Flera ambulanser larmades till platsen. Enligt vittnen pågick livräddande insatser på den polisman som senare avled till följd av skadorna.

ANNONS

Under natten mot torsdagen pågick polisens tekniska undersökning på platsen och under natten fortsatte dörrknackning i området. Flera hundpatruller sattes in i jakten på spår efter gärningsmannen.

Presskonferens i polishuset

På frågan om vapen, hylsor eller annat som kan kopplas till skottdramat har säkrats, säger Fredrik Svedemyr att han inte har några uppgifter om det.

Med anledning av dödsskjutningen håller polisen i Göteborg en presskonferens klockan nio på torsdagsmorgonen.

Vid femtiden på torsdagsmorgonen var det fortfarande ett stort pådrag på platsen.

– Vi arbetar i två spår nu under morgonen, dels med trygghetsskapande arbete i området och dels med själva utredningen, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst.

ANNONS