Nu-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson.
Nu-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson. Bild: Stefan Bennhage

Pausade operationer planeras att sätta igång

Nu-sjukvården planerar att sätta igång med pausade operationer efter personal är tillbaka från semester. Just nu vårdas fyra patienter av covid-19, varav ingen är i behov av intensivvård.

ANNONS
|

Antalet covid-patienter som vårdas i Nu-sjukvården har minskat sedan pandemins utbrott i mitten av mars. Just nu vårdas endast fyra patienter, varav ingen får intensivvård på Iva.

– Det har varit relativt hanterbart under flera veckor. Det går hem en om dagen och kommer in en ny om dagen. Vi får komma ihåg att det fortfarande är smittspridning i samhället, säger Niklas Claesson kommunikationschef på Nu-sjukvården.

Sedan pandemins utbrott fick planerad vård sättas på paus, något som nu planeras att sätta igång igen när all vårdpersonal kommer tillbaka från sin semester och den hektiska sommarperioden lagt sig.

ANNONS

– Det är flera som fortfarande är på semester, men den 28 september är semestern över och alla är tillbaka. Vi är fortfarande i en fas att planera åtgående kapacitet, planerad vård som har fått vänta, så som exempelvis knäoperationer.

Oförändrade vårdköer

Trots att operationer behövts sättas på paus, har vårdköerna varit oförändrade enligt Niklas Claesson.

– Vårdköerna har inte vuxit under våren. Det är färre som sökt vård och köerna har inte fyllts på. Det är alltså inte fler som stått i kö, men de i köerna har fått vänta en längre tid.

Nu återgår Nu-sjukvården till att planera det nya normala. Att återgå till normalt arbete, men med en smittspridning i samhället. Enligt Niklas Claesson är det fortfarande viktigt att sjukhusbesökare följer riktlinjerna trots att färre är sjuka i covid-19.

– Det är jättenoga. Ingen får komma med symptom. Varken besökare eller personal, att man kommer ensam till bokad tid. Vi vill fortfarande minimera antalet personer på sjukhuset.

Stabsläge

I slutet av augusti meddelade Västra Götalandsregionen att de återgår till ett normalläge och lämnar stabsläget, något som Nu-sjukvården valde att behålla ett tag till.

– Vi har fortfarande inte lämnat stabsläget, vi planerar att lämna inom några veckor, men vi har inget datum på när än, säger Niklas Claesson.

ANNONS

Så många covid-19-patienter vårdas på sjukhus 8 september:

Nu-sjukvården: 4 personer varav 0 på iva

Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 27 personer varav 3 på iva

Sjukhusen i Väster: 0 personer varav 0 på iva

Skaraborgs sjukhus: 4 personer varav 1 på iva

Södra Älvsborgs sjukhus: 1 personer varav 0 på iva

ANNONS