Ny rekordsiffra i Västra Götaland – 44 791 nya fall

Förra veckan upptäcktes 44 791 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Siffran är den högsta sedan pandemins början.

ANNONS

Statistiken har den senaste tiden påverkats av varierande tillgång till provtagning, samt olika frekvent inrapportering i systemen.

Klart är dock alltså att smittan är omfattande, och smittskyddet i Västra Götaland bedömer rentav att det förra veckan var fler covid-19-fall i regionen än de knappt 45 000 som upptäcktes.

– Vi har just nu en enorm smittspridning i samhället. När alla skulle testa sig vid symptom såg man att behovet var nästan omättligt, så det här är fallen som är bekräftade men man får vara medveten om att väldigt många säkert inte har eller kunnat testa sig. Det finns förstås många fler men siffrorna visar vilken enorm smittspridning vi har och hur snabbt den har tagit fart, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

ANNONS

Hur allvarligt är det att så många är sjuka?

– Det är oerhört tacksamt att så många är vaccinerade. Vi ser ändå vilken nytta vi har haft av det, för med tanke på att så många är sjuka nu är trots allt de allra flesta inte så svårt sjuka. Däremot blir många ändå så pass sjuka att de behöver vara hemma och kurera sig, och när du får så många sjuka nästan samtidigt får det en påverkan på hela samhället.

Han betonar vikten av att stanna hemma i fem dagar vid symptom på en luftvägsinfektion. Personer som inte kan arbeta eller studera hemifrån ska också provta sig för covid-19.

Rekordmånga fall 2022

De tidigare toppnoteringarna under pandemin, innan den fjärde vågen, låg på omkring 8 000 fall under en vecka. Under de första veckorna 2022 har det i stället handlat om femsiffriga tal.

Antalet covid-19-patienter har också ökat, men inte i samma extrema takt som smittspridningen. Dessutom behöver en betydligt mindre andel än tidigare intensivvård.

LÄS MER:Varannan patient med covid-19 läggs in på sjukhus av andra orsaker

Ändrad provtagningsrekommendation

Även provtagningen var förra veckan större än någonsin. 130 554 PCR-tester utfördes i regionen, vilket gjort att svarstiderna blivit långa.

Sedan i torsdags eftermiddag är rekommendationerna för provtagning ändrade, och endast prioriterade grupper ska testa sig vid symptom. Det lär påverka statistiken över antalet fall kommande veckor.

ANNONS

LÄS MER:Nya karantänsreglerna: Då ska du stanna hemma eller gå till jobbet

LÄS MER:Familjekarantän slopas för viktiga yrkesgrupper

ANNONS