Nu när vi är tillbaka efter semester och lov dyker förkylningarna upp.
Nu när vi är tillbaka efter semester och lov dyker förkylningarna upp. Bild: Kallestad

Nu har säsongens förkylningar dykt upp

Nu när det börjar bli kyligare ute och alla är tillbaka efter semester och lov, kommer förkylningarna som ett brev på posten. Förkylningsvirus trivs i kyla, det är bland annat därför vi blir sjuka så här års. Men det finns saker man kan göra för att inte smitta sina kollegor, vänner och familjemedlemmar.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Nyligen kommit tillbaka från en skön semester och redan sjuk i förkylning? Då är du inte ensam, för runt om på arbetsplatser och förskolor, nyser och snyter sig folk nu.

Att folk är snuviga har 1177 Vårdguiden märkt av, då man ringer dem för råd.

– Samtalen om förkylningar har ökat de två senaste veckorna nu när skolorna och arbetsplatserna kommit igång, men det är normalt och är inget alarmerande, berättar Ann-Louise Andersson områdeschef på 1177 Vårdguiden på telefon i Västra Götaland.

Anledningen till att folk är sjuka nu, är för att vi trängs i stora lokaler, menar Ann-Louise Andersson. På semestern har man varit mer utomhus och inte bland så mycket folk. Hon tycker att det är dags att aktivera handhygienen, att tvätta händerna med tvål och vatten för att undvika smittspridning. Och stanna hemma om man är sjuk.

ANNONS

– Är man sjuk ska man hosta och nysa i armvecket, för det är då smittan sprids. Det är något att tänka på när man åker i knökfulla bussar och spårvagnar. Och tvätta händerna.

Inte influensa

Att man fått influensa nu är inte troligt, för den har inte kommit igång ännu. Utan det finns några enstaka fall. Men en förkylning med feber kan man bli rätt sjuk av också.

För att undvika att bli förkyld finns inte så mycket att göra, men försök att vistas ute, undvik sjuka och tvätta händerna är hennes råd.

Om man nu har oturen att ha blivit förkyld ska man dricka varmt, hålla sig varm, har man feber ta febernedsättande, vila och äta frukt och grönsaker. Sköta om sig helt enkelt.

Finns det några andra saker som brukar dyka upp så här års, som ni märker på 1177 Vårdguiden?

– Det som brukar komma igång brukar vara svinkoppor och huvudlöss, men det har jag inte hört om än, men det lär dyka upp, säger Ann-Louise Andersson.

ANNONS