Inga covidpatienter på Näl –  för första gången sedan mars
Inga covidpatienter på Näl – för första gången sedan mars

Noll vårdas för covid-19 inom Nu-sjukvården

För första gången sedan mars vårdas ingen för covid-19 på Näl. Men Nu-sjukvården låter hurraropen vänta, och förbereder sig på nya patienter.

ANNONS
|

Antalet patienter som vårdats för covid-19 har under en längre period sakta sjunkit. Under onsdagen rapporterade Västra Götalandsregionen sin dagliga statistik för antalet patienter som vårdas i regionen. Inom NU-sjukvården hade siffran nått noll.

– Det är första gången sedan mars som vi inte har någon inneliggande patient med positiv covid-19, säger Niklas Claesson, kommunikationschef inom Nu-sjukvården.

Den nionde maj nådde Nu-sjukvården sin, åtminstone i dagsläget, topp. Då vårdades totalt 64 personer för covid-19, 14 av dessa på iva.

Men Niklas Claesson väntar med hurraropen ytterligare.

– Jag väljer snarare att se det som en tillfällighet, även om det är glädjande, säger han.

ANNONS

Sedan början på augusti har nivåerna på antalet patienter varit låga och inga omorganiseringar har krävts för att vårda covid-patienter. När siffran nu nått noll menar Niklas Claesson att det snarare handlar om att kraftsamla och hålla beredskap.

– Vi håller garden uppe kan man säga.

För även om Nu-sjukvården nått noll efter en lång period av nedgång så har antalet patienter som vårdas för covid-19 ökat i regionen i stort. Även smittspridningen har ökat, berättar Niklas Claesson. Fyrbodal är dock än så länge skonat från samma trend och har än så länge lägre smittspridning än övriga regionen.

– Totalt sett har antalet inneliggande i regionen ökat. I Fredags vårdades 29 patienter i regionen, i måndags var siffran 53, så det är nästan en fördubbling, säger Niklas Claesson.

Han tillägger:

– När siffran åter uppdateras på fredag skulle jag inte bli förvånad om nollan är något annat, snarare tvärtom. Jag skulle bli förvånad om nollan håller i sig.

Han menar att sannolikheten är hög för att även Fyrbodal kommer att se samma trend.

ANNONS