Lokala restriktioner mot corona i Västra Götaland förlängs på nytt

De lokalt skärpta rekommendationerna mot covid-19 förlängs till 2 maj i Västra Götaland. Däremot lättas rekommendationen för gymnasieskolor något.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

För gymnasieskolorna innebär justeringen att högst hälften av eleverna ska ha undervisning på plats. Tidigare har gränsen legat vid högst en tredjedel av eleverna.

Smittskyddet betonar nu särskilt att läget kan variera mellan olika kommuner och skolor.

– Det är en avvägning mellan riskerna för smittspridning respektive konsekvenserna av att elever inte får vara i skolan. Vi öppnar för lite mer närundervisning generellt, men vi kan inte rekommendera att öppna upp fullt. Därför är vi tydliga med att kommuner och skolor kan, och bör, öka begränsningarna ytterligare vid behov, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Rekommendationen är alltjämt skarpare än de nationella reglerna, då den generella uppmaningen om distansundervisning är helt borttagen.

ANNONS

LÄS MER:Fortsatt distansundervisning – trots regeringens besked

Munskydd i kollektivtrafiken

De skärpta rekommendationerna innebär i övrigt bland annat att munskydd alltid ska användas i kollektivtrafiken, liksom att man ska avstå från icke-nödvändiga resor.

Förra veckan upptäcktes 6 379 nya fall av covid-19 i Västra Götaland, samtidigt som sjukhusen vårdar ungefär lika många patienter som när den första coronavågen peakade.

Mot den bakgrunden ser Thomas Wahlberg att förlängda restriktioner är nödvändigt.

– Vi befinner oss fortfarande i ett allvarligt läge. Tusentals nya personer smittas varje vecka och flera av dem blir mycket allvarligt sjuka. Smittspridningen måste minska och då kan vi inte lätta på restriktionerna, säger han.

LÄS MER:Smittskyddet varnar för coronaspridningen på arbetsplatser

Förlängs till 2 maj

I grunden finns de nationella rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Enligt dem ska man exempelvis endast umgås med de personer som man normalt sett träffar, helst utomhus och med avstånd till varandra.

Samtliga svenskar uppmanas dessutom till hemarbete om möjligt. Man ska också, alltjämt, undvika besök på platser där det förekommer trängsel, och om möjligt gå ensam till butiken om man behöver handla.

Västra Götalandsregionen införde de regionala skärpningarna den 17 februari. De har därefter förlängts flera gånger om. Den här gången skulle de ha löpt ut på söndag, 18 april, men förlängs till 2 maj.

LÄS MER:Tydlig coronatrötthet bland vårdpersonalen – men måste jobba extra

LÄS MER:Sverige har högst smittotal i Europa

ANNONS