Sjuksköterska mäter blodtryck. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Sjuksköterska mäter blodtryck. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Bild: Claudio Bresciani/TT

Klart: Gratis besök hos sjuksköterska för alla över 65 år

Det ska bli gratis för alla över 65 år att träffa en sjuksköterska på vårdcentralen, det beslutade regionfullmäktige på tisdagen. Ändringen kommer att träda i kraft i januari 2022 och innebär att regionen förlorar cirka 15 miljoner kronor om året i slopade patientavgifter.

ANNONS
|

Det var Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som röstade igenom S-förslaget när regionfullmäktige sammanträdde på tisdagen.

Från och med den 1 januari 2022 kommer sjuksköterskebesök på vårdcentralen att vara avgiftsfria för alla över 65 år i Västra Götalandsregionen.

Att träffa en sjuksköterska på vårdcentralen kostar i dag mellan 50-100 kronor per besök, med undantag för särskilda bestämmelser för covid-19. Det innebär att regionen går miste om cirka 15 miljoner kronor i intäkter varje år, i och med det nya beslutet.

Finansieringen hanteras i regionfullmäktiges budget för 2022, skriver man i ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen.

På sammanträdet beslutade även regionfullmäktige om ett nytt trafikförsörjningsprogram för hållbart resande, med målet att kollektivtrafik-, gång- och cykelresor ska öka i hela regionen.

ANNONS

År 2025 hoppas man att nivåerna ska motsvara de som rådde innan coronapandemin, enligt Västra Götalandsregionen.

ANNONS