Illustrationsbild av den nya batterifabriken på Volvo Cars.
Illustrationsbild av den nya batterifabriken på Volvo Cars. Bild: Volvo Cars

Klart: Göteborg får nya batterifabriken

Det blir 3 000 nya jobb till Göteborg. Det meddelar Volvo Cars på fredagsmorgonen då det står klart att staden vunnit kampen om bilfabriken.

ANNONS
LocationGöteborg||

År 2023 ska den börja byggas och år 2025 ska den tas i drift. Det är planen, det framgår i det pressmeddelande som Volvo Cars skickade ut på fredagen.

GP kunde redan under i september berätta att Volvo Cars ansökt om att bygga batterifabriken på ett stort område bredvid den befintliga fabriken i Torslanda. Då ville inte företaget avslöja hur långt det kommit i frågan om fabrikens placering. Men nu står det alltså klart att det blir Göteborg som vinner kampen.

Har redan börjat leta arbetskraft

Batterifabriken, ska tillverka batterier till närmare en halv miljon bilar om året, kommer att ligga i Torslanda. Med andra ord är det inte bara nära Volvo Cars största bilfabrik utan det nya forsknings- och utvecklingsenheter man ska ha tillsammans med Northvolt.

ANNONS

Att Volvo Cars och batteritillverkaren Northvolt valt Göteborg innebär att 3 000 nya jobb skapas i staden. Storskalig rekrytering av operatörer och tekniker ska man börja med i slutet av 2023, meddelar biltillverkaren. Men redan nu har man börjat leta efter ingenjörer och teamledare för att driva batteriprojektet framåt.

Den före detta Tesla-chefen Adrian Clarke ska bli chef för Northvolts och Volvo Cars gemensamma batteribolag.

ANNONS