Niklas Claesson, kommunikationschef vid Nu-sjukvården.
Niklas Claesson, kommunikationschef vid Nu-sjukvården. Bild: Stefan Bennhage

Ingen ökad belastning inom Nu-sjukvården

Trots värmebölja, ökad trängsel och en ökad smittspridning, har man i nuläget inte märkt av någon ökad belastning inom Nu-sjukvården. Snart ligger fullt fokus på att kunna utföra de inplanerade operationer som behövt skjutas fram i spåren av pandemin.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Antalet personer som är i behov av sjukhusvård ligger på en fortsatt relativt låg nivå inom Nu-sjukvården.

Enligt Smittskyddet i Västra Götaland har den senaste tiden med sommar och värme, inneburit ökad trängsel som har lett till ökad smittspridning av coronaviruset i regionen.

– I NU-sjukvården har vi inte märkt av det än och vi har inte haft något stort flöde av allvarligt sjuka patienter. De allra flesta som smittas av covid-19 vårdas ju hemma, säger Niklas Claesson, kommunikationschef i Nu-sjukvården.

Hur är ni förberedda inför en eventuell andra våg av coronaviruset?

– Vi har beredskap för att vårda fler patienter om det skulle behövas, och vi kan göra fler platser tillgängliga. Men det är inget vi önskar ska behövas.

ANNONS

Fullt fokus på inplanerade operationer

På grund av pandemin, har många medarbetare inom Nu-sjukvården behövt ta sina semestrar senare än vanligt. Enligt Niklas Claesson, kommer man snart fokusera fullt ut på alla inplanerade operationer som behövt skjutas fram.

– Vi kommer ha full personalstyrka den 28 september. Då är det viktigt att vi kommer igång med alla inplanerade operationer som skjutits fram på grund av pandemin. Vissa patienter har tyvärr behövt vänta länge.

Under måndagen vårdades en patient på Iva-avdelningen i Nu-sjukvården. Den personen blev dock utskriven under tisdagen. I nuläget vårdas fyra personer i Nu-sjukvården.

Den 18 augusti kl. 10:30 fanns det totalt 48 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 7 på intensivvårdsavdelning (Iva), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

Nu-sjukvården:

4 personer varav 0 på Iva

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

29 personer varav 4 på Iva

Sjukhusen i Väster:

5 personer varav 1 på Iva

Skaraborgs sjukhus:

7 personer varav 1 på Iva

Södra Älvsborgs sjukhus:

3 personer varav 1 på Iva

Källa: VGR Data och analys

ANNONS