Högt tryck efter TBE-vaccin – riskerar att ta slut

Fästingsäsongen är igång och trycket på att vaccinera sig mot TBE är just nu högt. Nu riskerar vaccinatörerna att stå utan doser i sommar.

ANNONS

Kungsbacka-Posten rapporterade under tisdagen om att TBE-vaccin för vuxna är slut på samtliga vårdcentraler i Kungsbacka. Om några veckor kan vi ha en liknande situation i Västra Götalandsregionen.

Enligt Toni Haapanen, vd för VaccinDirekt, är efterfrågan på TBE-vaccin högre i år än man kunnat förvänta sig. Han tror själv att detta beror på att viljan att vaccinera sig har ökat efter pandemin och att många smittskyddsläkare gått ut med rekommendationer om vaccination.

Eftersom efterfrågan är så stor under sommaren och våren kan det enligt Toni vara bra att ha lite is i magen om man ska ta påfyllnadsdoser.

ANNONS

– Det är bättre att vänta tills bristsituationen har lagt sig. Men grundvaccinationen rekommenderas som vanligt , säger Toni Haapanen.

Rikstäckande problem

Situationen ser liknande ut för andra vaccinatörer och är rikstäckande. Aktörer som har vaccinationsmottagningar på flera ställen i landet har möjlighet att omfördela resurserna och skicka vaccin mellan mottagningar i hela landet för att ingen ska bli utan.

– Vi har vaccin för några veckor framöver på alla mottagningar i Göteborg och har bokningsbara tider. Även i övriga VGR har vi i nuläget vaccin för några veckor framöver och bokningsbara tider, skriver Sara Dannborg, kommunikationschef på Doktor24.

Även om det just nu finns vaccin hos flera vaccinatörer riskerar de att snart ta slut då de själva säger sig ha några veckors lager kvar.

– Just nu är det omöjligt att beställa mer vaccin vilket är ett mycket stort problem, inte minst för alla kunder som fått dos ett och behöver ta dos två inom en viss tid, skriver Sara Dannborg.

TBE-vaccin är just nu restnoterat hos läkemedelsföretagen. På Pfizers svenska lager är TBE-vaccinen för tillfället slut. Ulrika Chevalier, pressansvarig på Pfizer, säger att det har varit ett extremt högt tryck på TBE-vaccin i år.

– Vi har sålt lika mycket TBE-vaccin fram till nu i år som under hela förra året, säger hon.

ANNONS

Efterfrågan är hög även i andra länder men Pfizer försöker omfördela resurserna dit de behövs som mest. De förväntas få in nya vaccin till Sverige i slutet av juli månad.

Ökning av antal fall

Eva Lindgren, biträdande smittskyddsläkare Västra Götalandsregionen säger att TBE-fallen i Västra Götaland har börjat komma in för säsongen. Det har skett en markant ökning av fall under de senaste åren.

– För tio år sedan låg fallen på omkring 20-30 om året, nu är det ungefär 100, så det är en klar ökning över tid, säger hon.

Eftersom det inte finns något botemedel mot TBE är det bästa skyddet vaccination, enligt Eva Lindgren. Även heltäckande kläder och uppmärksamhet mot fästingar är ett bra skydd.

– Själva vaccinet är väldigt effektivt och man skyddar sig från att bli svårt sjuk, säger hon.

I Strömstad så var det slut på TBE-vaccin på vårdcentralen Bohuslinden under onsdagen.

TBE

TBE är en sjukdom som orsakas av ett virus som sprids via fästingar. De flesta som smittas får inga eller milda symtom. Allvarlig TBE yttrar sig som en hjärnhinneinflammation med hög feber, kramper och förlamningar. De flesta som blivit sjuka blir helt återställda men cirka en tredjedel får långdragna eller bestående problem med till exempel trötthet och minnesstörningar. Dödsfall är sällsynta men har förekommit. Barn smittas i regel lindrigare än vuxna.

Källa: Folkhälsomyndigheten

LÄS MER:Fästingarna farligare i år – här är störst risk att smittas

LÄS MER:Nya exotiska fästingar i Sverige tar med sig nya virus

ANNONS