Greps i Sverige efter att ha "Harryhandlat"

Många reser från Norge till Sverige för att köpa billiga cigaretter. Så även den ryske Wagneravhopparen Andrej Medvedev, som greps efter att ha Harryhandlat.

ANNONS
|

Medvedev kom till Norge från Ryssland den 13 januari. Han fick stor uppmärksamhet, eftersom han säger sig ha bevis för krigsförbrytelser begångna av Wagner-styrkorna i Ukraina.

Wagner-gruppen är ett privat legoknektsbolag med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen.

Andrej Medvedev sökte asyl i Norge, men för några dagar sedan korsade han den norsksvenska gränsen med buss i jakt på billiga cigaretter, enligt Vladimir Osetjkin, aktivist i den grupp som hjälpte Medvedev att ta sig från Ryssland till Norge. Det skriver TT.

26-åringen missade sedan bussen hem och greps av svensk polis när han gick längs vägen. Eftersom han saknar rätt att befinna sig i Sverige fördes han till Migrationsverkets förvar i Göteborg, skriver Expressen med hänvisning till Osetjkin.

ANNONS

Medvedevs advokat Brynjulf Risnes uppger att Medvedev har gripits i Sverige på grund av ett ”missförstånd”, rapporterar norska Dagbladet.

– Han trodde att han kunde resa till Sverige. Det har dessvärre inte asylsökande rätt till. Han är ledsen för detta missförstånd och hoppas att han snart flyttas tillbaka till Norge, skriver advokaten i ett sms till tidningen.

Såväl den norska rikskriminalpolisen Kripos som FN:s utredningskommitté som fokuserar på Ukraina visar intresse för ryssens berättelser, skriver TT.

ANNONS