Frida, 19, flydde coronakarantän: "Vi fick panik"

19-åriga Frida från Göteborg befann sig i den italienska skidorten Livigno tillsammans med en kompis när hon fick reda på att staden skulle sättas i coronakarantän. Mitt i natten bestämde de sig för att fly.
– Vi fick panik. Vi packade ihop allting och tog den sista taxin innan vägen skulle stängas, säger hon till GP.

ANNONS
|

I december åkte Frida, 19, ned till italienska Livigno, precis vid gränsen mot Schweiz. Tanken var att stanna hela skidsäsongen och åka hem i april. Under natten mot lördag ändrades den planen radikalt.

Då hade hon och hennes reskamrat nåtts av information om att staden skulle sättas i coronakarantän.

– Jag hade egentligen bokat flygbiljetter veckan efter, men då fick vi panik. Vi packade ihop allting och tog den sista taxin från Livigno innan vägen skulle stängas, säger hon.

Hur fick ni reda på att staden skulle stängas?

– Vi hängde med i nyheterna i både Italien och Sverige. Det fanns inte så mycket information förutom att de skulle ta ett beslut, vilket var väldigt stressande. Jag försökte ringa UD men kom inte fram, så jag bad mamma ringa och hon fick rådet att det var bäst att ta sig ut så fort som möjligt.

ANNONS
Fridas skidsemester tog slut betydligt snabbare än det var tänkt.
Fridas skidsemester tog slut betydligt snabbare än det var tänkt. Bild: Privat

Åkte med fem olika tåg

Taxin tog dem till den schweiziska staden Zernez, just på andra sidan gränsen. Där tvingades de sitta ute i minusgrader utanför en stängd tågstation.

– Den var stängd tills tåget kom. Det var väl typ 15 minus så vi fick ta på oss alla kläder vi hade och sitta där utanför i fem-sex ganska plågsamma timmar. Vi försökte gå omkring för att hålla värmen, berättar Frida.

När tåget väl anlände började en lång resa med många byten längs vägen.

– Det fanns inga direkttåg till Zürich, så vi fick åka med fem olika tåg. Jag hade två 23-kilosväskor plus tre mindre och min kompis hade lika mycket, så det blev lite kämpigt, säger Frida och fortsätter:

– När vi kom fram gick vi direkt till stället där man köper flygbiljetter och sa som det var. De hjälpte oss jättebra och vi fick biljetter till ett flyg två timmar senare.

"Greps av panik"

Funderade ni över risken att smitta andra medan ni reste?

– Till en början greps vi nog mest av panik och kände att vi var tvungna att ta oss därifrån. Det kanske inte var jättesmart, men vi ville bara hem och försökte också hålla oss från andra människor.

Hon fortsätter:

ANNONS

– Men under resans gång är det klart att man tänkte på det. Vi höll oss för oss själva så gott det gick. Som tur var så var det inte så många som åkte med tågen så tidigt på morgonen, vi träffade dock några andra som också var på väg hem från Livigno.

På söndagen landade Frida och hennes kompis på Landvetter.

– Det var många som gick med masker på flygplatsen och även ombord på planet, både passagerare och flygvärdinnor. Vissa tror jag testades vid säkerhetskontrollen, men vad jag såg så var det mest äldre personer. Vi blev aldrig testade, varken där eller på Landvetter.

Inga kontroller längs vägen

Var det ingen som frågade? Ni kom ju ändå från en riskzon.

– Nej, ingenting. Jag sa att vi kom från Italien när vi köpte flygbiljetter, men det var ingen som sa något om det vilket känns lite konstigt. Även om ingen av oss har några symptom.

Var det ingen kontroll på Landvetter?

– Ingenting. Det vara bara direkt till bagageutlämningen och sedan hem, men vi kom ju inte direkt från Italien heller så det kanske var därför.

Hur var stämningen i Italien de sista dagarna?

– Jag känner några skidguider och de berättade att de fick över 100 avbokningar förra veckan, så alla fick avsluta sin säsong och åka hem tidigare. Italienarna själva verkade inte så oroliga, men det var väldigt tomt på gatorna. Nu har jag fått höra att de stänger skidsystem och affärer och så.

ANNONS

LÄS MER:Coronasmittade mannens väg – från symptom till isolering

Testades i Halmstad: "Jobbigt om man kan smitta andra"

När GP pratar med Frida på måndagen har hon satt sig själv i karantän i hemmet och sitter i kö till 1177. Efter en och en halv timme kom hon fram och hon kontaktades därefter av smittskyddsläkare. Senare samma dag fick hon tid för provtagning i Halmstad.

Frida säger att det är väldigt skönt att vara hemma, men att hon är förvånad över att de kunde resa utan vare sig tester eller frågor om varifrån de kom.

– Jag blev lite chockad över att det inte var mer kontroll, att man inte testades eller kollade feber. Det gjordes nog på vissa, men inte på oss. Zernez är ju en väldigt vanlig tågstation att åka ifrån om man kommer från Livigno, men det var inget sånt.

Nu återstår en eller två dagars väntan på provsvar.

– Jag har hållit mig hemma sen vi kom tillbaka och får väl göra det tills jag vet säkert, säger Frida, som dock inte har några symptom, och fortsätter:

– Jag är inte så rädd för smittan i sig. Det jobbiga är om man kan smitta andra.

ANNONS