Tåg på Bohusbanan mellan Uddevalla och Ljungskile med E6 an
Tåg på Bohusbanan mellan Uddevalla och Ljungskile med E6 an Bild: Lasse Edwartz

Fler tågavgångar när Västtrafik satsar 16 miljoner

Västtrafik utökar Bohusbanan med fler avgångar och vill binda ihop norra och södra Bohuslän på ett snabbar och bättre sätt. Nu har Västtrafiks styrelse godkänt Trafikplan 2020 - en satsning till en kostnad på 16 miljoner kronor.

ANNONS

Västtrafik satsar på fler tågavgångar och presenterar sin Trafikplan 2020. Totalt är det 16 miljoner kronor som satsas på att bygga ut trafiken och öka avgångar för så väl bussar men främst tåg.

Efterfrågan på fler resor i Bohusstråket mellan Göteborg och Uddevalla har ökat och därför vill Västtrafik nu plussa på med två avgångar på söndagar både på vintertabell och sommartabell.

Det är också brist på snabba resmöjligheter mellan Strömstad och norra Bohuslän till både Trollhättan och Göteborg. Därför utökas tågtrafiken med avgångar på vardagarna mellan Uddevalla och Göteborg - samt förlängs de befintliga tågen till Trollhättan och Göteborg.

ANNONS

Införs i mitten på december

I Bohuslän innebär satsningen också en kortad restid för de som tar tåget mellan Göteborg, Trollhättan och Uddevalla. Västtrafik föreslår en ny avgång åt vardera håll på vardagarna, där restiden dessutom kortas med 15 minuter.

– Flera av satsningarna görs för att möta upp det ständigt ökande resandet med kollektivtrafiken och lösa kapacitetsproblem på populära linjer. Men vi gör också satsningar för att öka resandet ännu mer, till exempel i tågtrafiken, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande, Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Totalt räknar Västtrafik med att utöka med 380 000 kollektivtrafiks resor i regionen i den nya Trafikplan 2020. Förändringarna planeras att införas i mitten på december i år.

Här är Västtrafiks förslag på fler avgångar i Bohuslän:

Göteborg – Uddevalla, nya tågavgångar:

Söndag avgång från Uddevalla kl. 11:07 (vintertidtabell).

Söndag avgång från Göteborg kl. 11:40 (vintertidtabell).

Söndag avgång från Uddevalla kl. 13:07 (sommartidtabell).

Söndag avgång från Göteborg kl. 13:40 (sommartidtabell).

Uddevalla – Strömstad, nya avgångar:

Ny avgång, måndag-fredag från Strömstad ca kl. 5:25 samt förlängning av befintligt tåg Uddevalla – Trollhättan – Göteborg.

Ny avgång, måndag-fredag från Uddevalla mot Strömstad kl. 17:45 samt förlängning av befintligt tåg Göteborg – Trollhättan – Uddevalla.

Ny avgång, söndagar från Uddevalla mot Strömstad kl. 18:00. Förlängning av befintligt tåg Göteborg – Stenungsund – Uddevalla.

Göteborg – Trollhättan – Uddevalla:

En nya dubbelturen till och från Uddevalla erbjuder 15 minuter kortare restid.

Nya avgångar:

Måndag-fredag avgång från Göteborg kl. 15:45.

Måndag-fredag avgång från Uddevalla kl. 16:50.

ANNONS