Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götaland.
Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götaland. Bild: Thomas Johansson

Fall av nya covid-varianten ”Kraken” konstaterade i Västsverige

Spridningen av covid-19 är fortsatt stor i Sverige. Nu har den senaste varianten av viruset, XBB 1.5, som fått namnet ”Kraken”, nått Västsverige, rapporterar P4 Sjuhärad.

ANNONS
|

Pandemin är långt ifrån över och covid-19 fortsätter att belasta den svenska sjukvården. Förra veckan infördes krav på negativt covidtest för inresande från Kina, där smittspridningen är stor. Nu har också fall av den nya covid-varianten ”Kraken” konstaterats i Västsverige.

– Egentligen är detta en av många varianter av det som kallas för omikron-virus. Så egentligen är det inget som är speciellt märkvärdigt, säger smittskyddsläkaren Leif Dotevall till P4 Sjuhärad.

"Kraken”, som också har namnet XBB 1,5 är en av många undervarianter av omikron och upptäcktes i USA i oktober. Den är i sin tur en muterad version av XBB som först hittades i Indien i augusti.

ANNONS

Ökat markant i USA

Virusvarianten sprids nu i rask takt i USA och de senaste veckorna har den ökat sin andel av de sekvenserade covidfallen i landet från fyra till 40 procent, rapporterar Politico.

Enligt Smittskyddskläkaren Leif Dotevall är Kraken mer smittsam, men än så länge är det relativt få fall konstaterade i Europa.

– Den tycks ha lite smittfördelar, men det är väldigt få fall i Europa, det är under tre procent, så vi får se vad som händer med detta, säger han till P4 Sjuhärad.

Virusvarianten XBB 1.5 - ”Kraken”

Upptäcktes 22 oktober 2022 i USA.

Är en undervariant till XBB som i sin tur är en undergrupp till omikron.

Världshälsoorganisationen WHO har uttryckt en oro för virusvariantens snabba smittspridning.

I internationella medier har XBB 1.5 fått namnet ”Kraken”, efter det gigantiska bläckfiskdjuret som figurerar i gammal skandinavisk tro.

Världshälsoorganisationen, WHO, väntas inom kort att publicera en riskbedömning av XBB 1.5.

Fall av virusvarianten har konstaterats i Österrike, Belgien, Tjeckien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Island, Irland, Italien, Nederländerna, Portugal, Rumänien, Slovenien, Spanien och Sverige.

ANNONS