Läkare i Västra Götalandsregionen kritiserade det amerikanska IT-systemet för att det bland annat riskerade att föreslå fel typ av läkemedel till patienterna. Bilden är en genrebild.
Läkare i Västra Götalandsregionen kritiserade det amerikanska IT-systemet för att det bland annat riskerade att föreslå fel typ av läkemedel till patienterna. Bilden är en genrebild. Bild: Isabell Höjman/TT

Efter stora förseningar – regionen köper in nytt IT-system

Efter stora problem med det nya IT-systemet Millennium väljer nu Västra Götalandsregionen att upphandla ett nytt system, rapporterar P4 Göteborg.

ANNONS
|

Västra Götalandsregionen (VGR) köpte in IT-systemet Millennium av amerikanska vårdbolaget Cerner, men systemet kritiserades bland annat av läkare för att inte vara kompatibelt med svensk läkemedelsstandard.

Inspektionen för vård och omsorg och Integritetsskyddsmyndigheten (tidigare Datainspektionen) har inlett granskningar av systemet, som även har upphandlats av Region Skåne, på grund av frågor om patientsäkerhet och informationssäkerhet.

Nu väljer VGR alltså att avbryta satsningen för att handla upp ett nytt system för intensivvården och anestesiverksamheten.

Ragnar Lindblad, ansvarig för Framtidens vårdinformationssystem vid Västra Götalandsregionen, säger till P4 att anledningen är att Millennium-systemet ”inte lever upp till de behov som finns”.

ANNONS

Radiokanalen beskriver inköpet av det kritiserade IT-systemet som en miljardsatsning och rapporterar att Cerner tidigare har behövt kompensera VGR med en hemlig summa pengar på grund av problemen.

Uppdatering: I en tidigare version av artikeln framgick det att IT-systemet byts ut och/eller tas bort. Det handlar inte om systemet i stort utan om en del av systemet, nämligen en specialfunktionalitet för intensivvården och anestesiverksamheten som man tidigare har valt att inte köpa in över huvud taget.

LÄS MER:Regionens nya IT-system Millennium halv miljard dyrare

ANNONS