Västra Götaland och Halland toppar landets regnliga i december. Enligt SMHI har det regnat mer än två gånger mer än normalt.
Västra Götaland och Halland toppar landets regnliga i december. Enligt SMHI har det regnat mer än två gånger mer än normalt. Bild: Per Wahlberg

Dubbla regnmängder i december – nu varnar SMHI för översvämning

SMHI utfärdar klass 1-varning för höga flöden då mindre vattendrag riskerar att svämma över efter de senaste veckornas regn. Under december har det regnat två till tre gånger mer än normalt i Västra Götaland. Därmed toppar regionen landets regnliga.

ANNONS

Västra Götaland och Halland är de platser i hela landet där det regnat mest i december.

I samband med de höga regnhalterna går nu SMHI ut med flera klass 1-varningar för höga vattenflöden i Västra Götaland, Värmland, inre Dalsland och Halland.

– Främst gäller varningen mindre vattendrag, men även medelstora vattendrag har risk att svämma över, säger Sara-Sofia Asp, chef för SMHIs hydrologiska prognostjänst.

De medelstora som berörs av höga flöden är främst Säveån, Mölndalsån, Kungsbackaån, Rolfsån/Storån och delar av Viskan.

Vad gäller Bohuslän sträcker sig varningen upp till Munkedalstrakten - norr om det finns det ingen varning om höga flöden.

ANNONS

De höga flödena väntas kulminera någon gång under torsdagen då.

Risk för en blöt jul

Enligt SMHI har det regnat mellan 150 och 180 millimeter i december, vilket motsvarar drygt två gånger mer än normalt.

– Det har även varit betydligt mycket varmare. December började med några lite kallare dagar, men efter det har vi överlag haft dagar som varit varmare än normalt. När jag säger normalt utgår jag från en referensperiod från 1961 till 1990, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

I december har temperaturen i Göteborgsområdet varit mellan två och tre grader varmare än normalt.

Och fler ljumma dagar med regn väntas.

– Vi ser något dygn nu som det inte är så mycket nederbörd, men till helgen får vi in mer mildare luft igen. Under lördagen är prognosen upp emot fem millimeter nederbörd.

Bör vi släppa hoppet om en vit jul?

– Ja, det är lite så det utkristalliserar sig. Det blir en grön jul med plusgrader. Julafton ser ut att bli fortsatt ostadig med lite lätt regn av och till, säger Charlotta Eriksson.

ANNONS