Distansundervisningen på högstadiet förlängs inte i Västra Götaland

Rekommendationen om total distansundervisning på högstadie- och gymnasieskolor förlängs inte. Blixtbeslutet efter sportlovet gäller bara en vecka i Västra Götaland.
– Jag är så medveten om hur många som har känt sig drabbade av det här, säger Leif Dotevall, stf smittskyddsläkare.

ANNONS
|

Efter sportlovet fattade Smittskydd Västra Götaland ett sent beslut i söndags kväll: Rekommendationen var att elever på högstadiet och gymnasiet skulle undervisas på distans i en vecka efter sportlovet.

– Det var en försiktighetsåtgärd, säger Leif Dotevall, stf smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Nu står det helt klart att rekommendationen inte förlängs.

– Från och med nästa vecka, för de som haft sportlov vecka 7, är det tillbaka till de reglerna som gällde före sportlovet.

Stor del av gymnasiet på distans

Elever i bland annat Göteborg kommer alltså kunna återvända till fysisk undervisning, även om det lokalt får fattas beslut om när och hur.

För eleverna i Fyrbodal, som har sportlov den här veckan, väntar distansundervisning nästa vecka innan de kan återvända till skolbänken.

ANNONS

Samtidigt finns andra rekommendationer om skolan i Västra Götaland, som bland annat innebär att gymnasierna rekommenderas ha max 20 procent av undervisningen på plats.

– Men högstadierna är betydligt mer öppna i den meningen. Det här var verkligen en tillfällig åtgärd efter sportlovet.

Elever påverkas av distansundervisning

Leif Dotevall menar att han har förståelse för att många elever upplevt beslutet som tufft.

– Jag är så medveten om hur många som har känt sig drabbade av det här, och hur många elever som tycker det är kämpigt att vara hemma. Jag har djup och stor förståelse för det här.

Han fortsätter:

– På något sätt kan det vara så att eleverna ibland känner: Är det vårt fel att smittan sprids? Nej det är det inte, utan det är allas vårt ansvar. Men i denna rekommendationen var det kanske de som fick bära den största bördan på sina axlar.

Ser du någon risk att smittan på högstadiet tar fart nästa vecka?

– Är man hemma en vecka, bromsar man en vecka. Det vill säga minskar man risken väldigt mycket. Smittan är verkligen som dominobrickor. Plockar man bort några dominobrickor kan man faktiskt stoppa en smittspridning. Det är därför varje liten insats har betydelse, säger Leif Dotevall.

ANNONS
ANNONS