Distansundervisning på gymnasiet tas bort – VGR förlänger restriktioner

Västra Götalandsregionen tar bort sina generella rekommendationer om distansundervisning. Samtidigt förlängs andra skärpta lokala rekommendationer till den 6 juni.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Från och med på måndag kan gymnasieskolorna i Västra Götaland ha samtliga elever på plats i skolan, om lokala läget tillåter.

– Smittspridningen ser mycket olika ut inom regionen. Därför ger vi inte en generell rekommendation till samtliga gymnasieskolor i Västra Götaland. Det viktigaste är att varje enskild kommun och skola gör en bedömning utifrån sina förutsättningar. Det behövs kraftfulla begränsningar på många håll även i fortsättningen, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Redan efter påsk slopades den nationella rekommendationen om distansundervisning på gymnasiet. Västra Götalandsregionen höll dock kvar vid skarpare rekommendationer, då smittoläget ansågs vara så pass allvarligt.

ANNONS

Stegvis har smittskyddet därefter låtit gymnasierna öppna upp allt mer. Den sista begränsningen, att högst två tredjedelar av eleverna får vara på plats, tas nu alltså också bort.

LÄS MER:Utbrott av corona bland barnfamiljer på Donsö

Rekommendation om resor ändras

En annan rekommendation som justeras rör resor. Tidigare har smittskyddet formulerat meningen ”avstå helst från icke nödvändiga resor”.

Nu betonar man i stället tydligare att den som måste resa ska göra det så smittsäkert som möjligt, både under själva resan och på resmålet. Det innebär bland annat att man ska vara redo på att ta sig hem på ett säkert sätt om man får symptom på covid-19.

LÄS MER:Tryck längs kusten och dött i städerna när Sverige planerar sommarsemestern

Lokala restriktioner till 6 juni

Utöver förändringarna ovan förlängs de lokalt skärpta rekommendationerna till den 6 juni. De skulle annars ha löpt ut på söndag.

Bland annat innebär de lokala rekommendationerna att man ska bära munskydd i kollektivtrafiken, oavsett trängsel eller tidpunkt på dygnet. Munskydd rekommenderas också där det inte går att undvika nära kontakt med andra inomhus under en längre tid.

LÄS MER:Coronasmittan minskar – kvar på hög nivå i Västra Götaland

Förra veckan minskade antalet nya covid-19-fall för tredje veckan i rad, men minskningen går långsammare än smittskyddet önskat.

– Det är viktigt att alla förstår att situationen fortfarande är oerhört allvarlig. Vi får inte släppa efter för tidigt nu utan vi måste alla göra vad vi kan för att hindra smittan från att spridas i samhället, säger Thomas Wahlberg.

ANNONS

LÄS MER:Regionen höjer iva-personalens ersättning för flyttad semester

LÄS MER:Riskgrupper får förtur till vaccinationen i Västra Götaland – trots allt

ANNONS